Rusia își reafirmă dreptul de a folosi arme nucleare în Ucraina. Serghei Șoigu: „Pregătirea nucleară, o prioritate”

Rusia își reafirmă dreptul de a folosi arme nucleare în Ucraina. Serghei Șoigu: „Pregătirea nucleară, o prioritate”

Kremlinul a evocat din nou spectrul utilizării armelor nucleare în războiul cu Ucraina, în timp ce forțele rusești se străduiau să păstreze un oraș cheie din sudul țării. Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a declarat că Moscova ar putea ataca un inamic care ar folosi doar arme convenționale, în timp ce ministrul apărării al lui Vladimir Putin a afirmat că „pregătirea” nucleară este o prioritate.

Pregătirea nucleară, o prioritate

Comentariile de sâmbătă l-au determinat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să avertizeze, în cadrul unei apariții prin legătură video la Forumul Doha din Qatar, că Moscova reprezintă o amenințare directă pentru lume.

„Continuăm să furnizăm arme și echipamente înainte de termen, folosind mijloace de credit. Prioritățile sunt armele precise cu rază lungă de acțiune, echipament pentru aviație și menținerea pregătirii de luptă pentru armele nucleare strategice”, a declarat Serghei Șoigu.

Ministerul rus al Apărării face planuri de urgență și pentru un război digital, a anunțat el.

„În lumina operațiunii militare speciale, în acest an este important să menținem rata de livrare a armamentului avansat, inclusiv sisteme robotice și mijloace de obținere a informațiilor și război electronic”, a mai spus Șoigu.

Oficialii occidentali au declarat că amenințările ar putea fi doar o încercare de a distrage atenția de la eșecul forțelor lui Putin de a asigura o ocupare rapidă a capitalei ucrainene, Kiev, și de a face progrese în alte zone cheie ale țării.

Un consilier al ministrului ucrainean al apărării, Markian Lubkivskyi, a afirmat sâmbătă că Rusia va pierde în curând controlul asupra orașului Kherson din sudul țării, primul centru important care a căzut în mâinile Kremlinului de la începutul războiului, la 24 februarie.

„Cred că astăzi orașul se va afla în totalitate sub controlul forțelor armate ucrainene. Am încheiat în ultimele două zile operațiunea din regiunea Kiev, astfel că alte forțe armate se concentrează acum pe partea de sud, încercând să elibereze Kherson și alte câteva orașe ucrainene”.

Rusia are aproximativ 6.000 de focoase nucleare

Rusia deține aproximativ 6.000 de focoase nucleare – cel mai mare stoc de arme nucleare din lume. Într-un interviu acordat sâmbătă, Medvedev a declarat că doctrina nucleară a Rusiei nu necesită ca un stat inamic să folosească mai întâi astfel de arme.

El a spus: „Avem un document special privind descurajarea nucleară. Acest document indică în mod clar motivele pentru care Federația Rusă are dreptul de a folosi arme nucleare. Sunt câteva dintre ele, permiteți-mi să vi le reamintesc: numărul unu este situația în care Rusia este lovită de o rachetă nucleară. Al doilea caz este orice utilizare a altor arme nucleare împotriva Rusiei sau a aliaților săi.

„Al treilea este un atac asupra unei infrastructuri critice care va fi paralizat forțele noastre de descurajare nucleară. Iar al patrulea caz este atunci când se comite un act de agresiune împotriva Rusiei și a aliaților săi, care a pus în pericol existența însăși a țării, chiar și fără utilizarea armelor nucleare, adică cu utilizarea armelor convenționale.”

Medvedev a adăugat că există „determinarea de a apăra independența, suveranitatea țării noastre, de a nu da nimănui nici cel mai mic motiv să se îndoiască de faptul că suntem gata să dăm un răspuns demn la orice încălcare a țării noastre, a independenței sale”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care nu a mai fost văzut de 12 zile înainte de o scurtă apariție vineri și de un discurs adresat generalilor săi sâmbătă, a vorbit, de asemenea, despre amenințarea nucleară conținută în arsenalul rusesc.

Într-o înregistrare video, încărcată pe rețelele de socializare de către ministerul rus al apărării, Șoigu a declarat că a discutat cu ministrul de finanțe chestiuni legate de bugetul militar și de comenzile de apărare.

„Continuăm livrarea înainte de termen a armamentului și echipamentelor prin intermediul creditelor. Prioritățile sunt armele cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie, echipamentele pentru avioane și menținerea pregătirii de angajare a forțelor nucleare strategice.”