Două avioane construite să reziste atacurilor nucleare au fost avariate de o tornadă

Două avioane construite să reziste atacurilor nucleare au fost avariate de o tornadă

Două avioane americane, denumite „ale Apocalipsei”, pentru că au fost proiectate să reziste în cazul unei explozii nucleare, au fost avariate de o tornadă în Nebraska, au afirmat forțele aeriene ale Statelor Unite, potrivit hotnews.ro.

Avioanele ”Doomsday”(în traducere „ale Apocalipsei”), E-4B, au fost create în anii 1970 cu scopul de a servi drept centru de comandă zburător pentru secretarul Apărării sau pentru șeful de stat-major în cazul unui atac nuclear împotriva Statelor Unite.

Aceste aparate dispun de un echipament de realimentare în zbor, care le permite să rămână în aer timp de mai multe zile și sunt protejate contra căldurii și a undelor electromagnetice provocate de o explozie nucleară. Practic, avioanele Doomsday, în număr de patru, sunt create să reziste unor presiuni foarte mari.

Ele dispun, de asemenea, și de un sistem avansat de comunicații prin satelit, pentru a rămâne în contact cu întreaga lume și tehnologia implementată le permite chiar și să comunice cu submarinele nucleare americane.

Deși din cele enumerate mai sus am putea trage concluzia că aceste avioane sunt adevărate unelte de apărare și protecție, se pare că ele nu au fost suficient de rezistente pentru a face față unei confruntări cu o tornadă neașteptată, la baza aeriană Offutt, în Nebraska, unde erau staționate.

Pe lângă cele două avioane E-4B, în aceeași tornadă au fost avariate încă opt avioane de recunoaștere, RC-135, dintre care șase sunt încă operaționale, scrie cnn.com.

Armata forțelor aeriene a recunoscut vineri această întâmplare nefericită și momentan nu se știe când cele două aparate de zbor, făcute să reziste exploziilor nucleare, vor fi din nou operaționale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: