Rusia anunță încetarea focului la Azovstal. Civilii vor putea fi evacuați din oțelărie

Rusia anunță încetarea focului la Azovstal. Civilii vor putea fi evacuați din oțelărie

Ministerul rus al Apărării a transmis, luni, 25 aprilie, că armata rusă va opri ostilităţile pentru a le permite civililor să părăsească oţelăria asediată Azovstal, situată în oraşul-port ucrainean Mariupol. Armistițiul începe la ora 14:00, ora Ucrainei. Totodată, Moscova a mai precizat că oamenii blocaţi în combinatul siderurgic pot pleca în orice direcţie aleg, fără a le fi pusă viața în pericol. Cu o zi în urmă, autoritățile ucrainene au acuzat Kremlinul că atacă încontinuu Azovstal cu bombe aeriene grele şi de artilerie.

Armata rusă oprește focul la Azovstal

„Rusia atacă în mod continuu (oţelăria) Azovstal din Mariupol. Locul în care se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aeriene grele şi de artilerie”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, duminică, pe Twitter.

Negociatorul-șef al Ucrainei a îndemnat Rusia „să se gândească la vestigiile reputaţiei sale”, la un „armistiţiu de Paşte la Mariupol” și la un „culoar umanitar imediat pentru civili”, însă, Moscova a refuzat cererea.

Ucraina a cerut negocieri de pace lângă oțelăria din Mariupol

Ucraina a invitat Rusia la discuţii lângă uzina Azovstal din Mariupol, unde luptătorii şi civilii ucraineni rezistă într-un oraş aflat în mare parte sub controlul Moscovei, a spus, duminică, guvernul de la Kiev. Discuțiile din apropierea fabricii siderurgice ar oferi un fundal dramatic și simbolic, deoarece amplasamentul este ultimul bastion al forțelor ucrainene din portul strategic.

„Am invitat rușii să țină o rundă specială de discuții la fața locului, chiar lângă zidurile Azovstal”, a declarat Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Mii de oameni se ascund în uzina uriașă

Mai devreme în cursul zilei, Kievul a cerut un armistițiu în Mariupol pentru Paștele Ortodox, sărbătorit atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina. Regimentul naționalist Azov, aflat în fruntea luptelor cu forțele rusești, a confirmat că și civili sunt prinși în centrală. Președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor sale să nu asalteze oțelăria, ci să o țină sub asediu.

Liderul de la Kremlin a revendicat victoria la Mariupol, în ciuda rezistenței continue din partea a aproximativ 2.000 de luptători ucraineni ascunși în uriașa fabrică de oțel. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că până la 1.000 de civili s-ar putea adăposti la Azovstal.

Fabrica de oțel are un labirint de tuneluri subterane

Azovstal se întinde pe o suprafață de aproape 11 kilometri pătrați și are un labirint de tuneluri subterane. Acestea au fost construite după Al Doilea Război Mondial. Comandanții unităților ucrainene de la fabrică au făcut o serie de apeluri video disperate în ultimele zile, cerând ajutor. Maiorul Serhi Volinski de la Brigada 36 Marină a declarat într-un videoclip, la începutul acestei săptămâni, că „inamicul ne depășește numeric cu 10-1”.

Citește și: