Putin a anulat ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol. Șoigu anunță că Mariupolul este cucerit

Putin a anulat ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol. Șoigu anunță că Mariupolul este cucerit

Ministrul rus al Apărării l-a înștiințat pe Vladimir Putin că orașul Mariupol a fost cucerit. Guvernantul de la Kremlin a anunțat că peste 142 de mii de cetățeni au fost evacuați în Mariupol, iar toți ostaticii din port au fost eliberați.

Putin a anulat ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol. Șoigu anunță că Mariupolul este cucerit

„Mariupol a fost eliberat de forțele armate ale Federației Ruse și de forțele Republicii Populare Donețk. Astăzi, întregul Mariupol se află sub controlul armatei ruse, iar teritoriul uzinei Azovstal, cu rămășițele naționaliștilor și mercenarilor străini localizați [acolo] este blocat”, a spus Shoigu.

Totodată, ministrul de Externe rus a declarat că trupele rusești au oprit focurile în intervalul 14.00-16.00, în ultimele zile, pentru ca civilii să poată pleca din mijlocul luptelor dure.

Când Mariupol a fost luat la asalt, existau în zonă nu mai puțin de 8.100 mercenari străini.

„În timpul eliberării orașului, peste 4.000 au fost distruși, 1.478 s-au predat, iar grupul rămas de peste 2.000 a fost blocat în zona industrială Azovstal”, a spus ministrul apărării.

Șeful rus de la Externe a dat asigurări totodată că trupele trimise de la Kremlin au nevoie doar de câteva zile pentru a finaliza lucrările la Azovstal.

„În ceea ce îi privește pe cei care au fugit la uzina Azovstal: sunt blocați acolo complet de-a lungul întregului perimetru. Avem nevoie de aproximativ trei-patru zile pentru a finaliza această lucrare la Azovstal. Forțele Armate ale Federației Ruse și unitățile republicilor Donbass din Mariupol au luat toate măsurile pentru protejarea populației”, a spus șeful Ministerului Apărării.

Vladimir Putin a numit cucerirea Mariupol un real succes. Liderul de la Kremlin l-a îndemnat pe Șoigu să le spună militarilor ruși cuvinte de recunoștință și să prezinte propuneri de recompensare a militarilor.

„Finalizarea lucrărilor de luptă pentru eliberarea orașului Mariupol este un succes, vă felicit”, a spus Putin.

Vladimir Putin a oprit asaltul de la uzina Azovstal! Anunțul făcut de președintele Rusiei

Pe de altă parte, Vladimir Putin a solicitat trupelor rusești să oprească asaltul teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, dar a ordonat blocarea acesteia.

„Consider că propunerea de asalt a zonei industriale este nepotrivită, ordon să o anulez. Acesta este cazul când trebuie să ne gândim, adică trebuie să ne gândim mereu, și în acest caz cu atât mai mult, la salvarea vieții și a sănătății soldaților și ofițerilor noștri.

Acesta este cazul când trebuie să ne gândim, adică trebuie să ne gândim mereu, și în acest caz cu atât mai mult, la salvarea vieții și a sănătății soldaților și ofițerilor noștri”, a spus el, joi, la o întâlnire cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Citește și:
Etichete: