Rusia amenință din nou: „Am putea ataca masiv Kiev-ul, nu ca până acum”

Rusia amenință din nou: „Am putea ataca masiv Kiev-ul, nu ca până acum”

Armata Rusiei a amenințat miercuri că va lovi „centrele de luare a deciziilor” din capitala Ucrainei Kiev, dacă forțele ucrainene continuă să lanseze atacuri asupra teritoriului rus, a informat agenția de presă de stat TASS.

Amenințări din partea Rusiei către Ucraina

„Vedem încercări de sabotaj și lovituri ale trupelor ucrainene asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse. Dacă astfel de cazuri vor continua, atunci Forțele Armate ale Federației Ruse vor lovi în centrele de luare a deciziilor, inclusiv la Kiev, de la care armata rusă s-a abținut până acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

El a adăugat că forțele ruse au câștigat controlul complet asupra portului Mariupol și a susținut că „ostaticii” au fost eliberați de nave.

„În orașul Mariupol, portul comercial a fost complet eliberat de militanții formației naziste Azov. Toți ostaticii deținuți de naziști pe navele din port, inclusiv cei străini, au fost eliberați”, a spus Konașenkov.

Batalionul Azov este o miliție de extremă dreaptă care face parte acum din Garda Națională a Ucrainei.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat în portul Mariupol. Orașul-port Mariupol a fost asediat de ruși de săptămâni întregi, înconjurat și sub bombardament constant.

În cazul în care rușii ar prelua controlul asupra acesteia, Mariupol ar fi primul oraș important care va cădea de când armata Moscovei a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Rusia a luat cu asalt Mariupol, dar nu a avut succes

Într-o actualizare care marchează cea de-a 50-a zi a invaziei Rusiei, armata ucraineană a spus că forțele ruse continuă să lanseze lovituri sistematice cu rachete și bombe asupra infrastructurii militare și civile din regiunile Harkov, Donețk și Zaporizhzhia, notează BBC.

Forțele ruse continuă să consolideze unitățile de artilerie, să optimizeze sistemele de comandă existente, informațiile și sprijinul medical în apropierea graniței de est a Ucrainei.

Trupele din aliatul Rusiei, Belarus, continuă să îndeplinească sarcini pentru a acoperi regiunile de graniță ucraineana-belarusă Brest și Gomel. În Slobozhansky din nord-estul Ucrainei, forțele ruse efectuează recunoașteri ale locurilor probabile de atacat.

De asemenea, ei continuă să blocheze parțial orașul Harkov, deoarece bombardamentele continuă în regiune.
În Donețk, în estul Ucrainei, forțele ruse au luptat în districtele Slaviansk, Popasna și Kurakhovo și au luat cu asalt orașul-port Mariupol fără succes.

Forțele ucrainene au distrus un tanc, patru unități blindate și șase vehicule, precum și un sistem de artilerie rusesc.

Rusia trebuie să caute pacea sau să părăsească comunitatea internațională

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a spus că Rusia ar trebui să părăsească comunitatea internațională dacă nu dorește să urmărească un acord de pace.

„Fie conducerea rusă va căuta cu adevărat pacea, fie ca urmare a acestui război, Rusia va părăsi pentru totdeauna arena internațională”, a spus el într-un clip video.

Vorbind despre grevele tot mai mari ale Rusiei în est și sud, el a spus: „Toată această activitate febrilă a ocupanților mărturisește în primul rând nesiguranța lor. La faptul că, chiar și cu stocuri importante de echipament militar sovietic și un număr semnificativ de soldați, trupele ruse se îndoiesc de capacitatea lor de a ne sparge, de a sparge Ucraina. Ei bine, facem totul pentru a le justifica îndoielile”.

De asemenea, el și-a reiterat apelul pentru un embargo total asupra petrolului rusesc, spunând: „Uniunea Europeană trebuie să înceteze să sponsorizeze mașina militară a Rusiei”.

Zelenski și-a exprimat recunoștința președintelui Biden după ce a promis un alt transport masiv de arme către Ucraina.