Rusia amenință cu „consecințe imprevizibile“ în cazul în care SUA continuă să livreze armament Ucrainei

Rusia amenință cu „consecințe imprevizibile“ în cazul în care SUA continuă să livreze armament Ucrainei

Rusia amenință cu „consecințe imprevizibile“ dacă SUA continuă să livreze armament Ucrainei, transmite cotidianul american The Washington Post. De asemenea, Kremlinul acuză aliații că au încălcat „principiile stricte“ privind transferul de arme în zonele de conflict și că au ignorat „amenințarea ca armele de înaltă precizie să cadă în mâinile naționaliștilor radicali, extremiștilor și bandelor din Ucraina“. Departamentul de Stat al SUA nu a comentat informațiile.

Rusia amenință cu „consecințe imprevizibile“ dacă SUA continuă să livreze arme Ucrainei

Rusia a avertizat Statele Unite că vor exista „consecințe imprevizibile“ dacă Washingtonul va continua să livreze armament în Ucraina, țara în care Moscova desfășoară o așa-numită „operațiune militară specială“, potrivit cotidianului american The Washington Post, citat de Reuters.

„Facem apel la Statele Unite și la aliații lor să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecințe imprevizibile pentru securitatea regională și internațională“, spune Rusia într-o notă diplomatică adresată Statelor Unite, citată de The Post.

Nota diplomatică este datată marți, 12 aprilie. Atunci au apărut primele informații despre un nou pachet de armament destinat Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington a trimis documentul intitulat „Cu privire la îngrijorarea Rusiei în legătură cu furnizarea masivă de arme și echipamente militare regimului de la Kiev“ Departamentului de Stat.

Citește și: Europa cere țărilor membre să trimită de urgență arme către Ucraina

„NATO face presiuni asupra Ucrainei pentru a refuza să negocieze cu Rusia“

Momentan, ambasada rusă nu a făcut niciun comentariu. Nici Departamentul de Stat al SUA nu a comentat informațiile.

Moscova acuză aliații că au încălcat „principiile stricte“ cu privire la ansferul de arme în zonele de conflict, precum și că au ignorat „amenințarea ca armele de înaltă precizie să cadă în mâinile naționaliștilor radicali, extremiștilor și bandelor din Ucraina“.

Potrivit Moscovei, țările membre NATO fac presiuni asupra Ucrainei pentru a „refuza“ să negocieze cu Rusia.

„Ceea ce ne spun rușii în privat este același lucru pe care l-am spus lumii în public: cantitatea uriașă de ajutor pe care o acordăm partenerilor noștri ucraineni este extrem de eficientă“, a declarat un oficial de rang înalt din administrația Biden, sub rezerva anonimatului.

La rândul său, George Beebe, fost director al CIA pe probleme rusești și fost consilier al vicepreședintelui Dick Cheney, a spus următoarele:

„Ei (rușii – n.r.) au vizat depozitele de aprovizionare din Ucraina, unde erau depozitate unele dintre aceste stocuri de arme“.

Citește și: