Consilierul lui Zelenski vorbește despre negocierile cu Rusia. În ce stadiu se află discuțiile

Consilierul lui Zelenski vorbește despre negocierile cu Rusia. În ce stadiu se află discuțiile

Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailor Podoliak, a declarat că negocierile cu Rusia sunt „în desfășurare“, punându-se accentul pe stabilirea garanțiilor de securitate. Pe de altă parte, președintele rus, Vladimir Putin, a afimat marți că negocierile cu Ucraina sunt în pas. „Ne-am întors din nou la o situație fără ieșire pentru noi toți“, a precizat liderul de la Kremlin.

Consilierul lui Zelenski, despre negocierile cu Rusia

UPDATE 17:10 – Rusia anunță condiția pentru o întâlnire Putin-Zelenski

Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, doar dacă va exista documentul unui acord gata de a fi semnat de către cei doi lideri, a precizat, joi, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„În principiu, președintele Putin nu a refuzat niciodată o astfel de întâlnire (cu președintele Zelenski), dar trebuie pregătite anumite condiții pentru aceasta, și anume textul documentului (ce urmează a fi semnat). Deocamdată, nu există actualizări în această privință“, a declarat oficialul rus.

Președintele Ucrainei a cerut în mod repetat, de la începutul invaziei, discuții cu omologul rus, însă nu au existat un dialog între cei doi lideri până acum.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailor Podoliak a spus, în cadrul unor declaraţii televizate, că negocierile ruso-ucrainene sunt „în desfășurare“ în vederea găsirii unei potențiale căi către pace, adăugând însă că numărul de ţări care ar acţiona în calitate de garanţi de securitate pentru Ucraina rămâne un subiect sensibil.

„Consultările cu privire la obligaţiile legale care trebuie făcute, cum va fi în ceea ce priveşte un tratat multilateral sunt în desfăşurare acum“, a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, în declaraţii televizate.

„Trebuie să înţelegem că ruşii categoric nu vor să crească numărul de ţări care pot fi garanţii securităţii. Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele ţări“, a punctat el.

La ultima întâlnire între negociatorii ruși și ucraineni, organizată la Istanbul, reprezentanții celor două țări au stabilit acorduri preliminare cu privire la posibilitatea unui statut neutru pentru Ucraina, dar protejat de garanţi de securitate internaţională.

Citește și: Bilanț război Ucraina-Rusia. Trupele lui Zelenski afirmă că aproape 20.000 de soldați sunt prizonieri sau au murit

Putin: Negocierile au ajuns într-un „punct mort“

La începutul acestei săptămâni, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că negocierile au ajuns în „impas“, însă Podoliak susține că munca continuă.

„Acum, cerințele de securitate sunt un lucru, iar chestiunile legate de reglementarea relațiilor cu privire la Crimeea, Sevastopol și Donbas sunt scoase din sfera de aplicare a acestor acorduri. Adică ne-am întors din nou la o situație fără ieșire pentru noi toți“, a spus Putin, vorbind alături de omologul său belarus, Alexander Lukașenko, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, președintele rus a promis că „nu va opri operațiunile militare“ în Ucraina până când Moscova nu își va îndeplini obiectivele.

Putin a respins, de asemenea, rapoartele privind atrocitățile din orașul ucrainean Bucha, catalogându-le ca fiind „false“ și comparându-le cu informațiile „false“ privind utilizarea de arme chimice în Siria de către regimul Assad.

„Au existat provocări în Siria, când a fost plantată folosirea armelor chimice de către guvernul Assad. Apoi s-a dovedit că era fals, același fals este și la Bucha“, a susținut el.