12 apr. 2022 | 12:53

Europa cere țărilor membre să trimită de urgență arme către Ucraina

ULTIMA ORĂ
Europa cere țărilor membre să trimită de urgență arme către Ucraina

Înaltul diplomat al Uniunii Europene îndeamnă statele membre să furnizeze rapid Kievului armele pe care le-a cerut, în timp ce Ucraina se pregătește ca Rusia să-și intensifice campania în estul țării, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile din weekend.  Josep Borrell le-a spus diplomaților UE că este nevoie de o decizie în câteva zile și nu în săptămâni și că blocul trebuie să facă tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina, au spus oamenii.

Ucraina, gata să primească arme din UE

Trupele ruse s-au regrupat departe de Kiev, în timp ce Moscova își mută campania de război în regiunea de est, Dombas. Rusia a suferit o serie de eșecuri în nord, blocate de rezistența acerbă a Ucrainei la sol și de folosirea cu pricepere a rachetelor antitanc și antiaeriene furnizate de statele membre NATO.

Ceea ce se întâmplă în est în săptămânile următoare va fi crucial pentru rezultatul războiului. Întrucât Moscova nu dă semne că va lua în serios negocierile generale de pace, Ucraina are doar o mică fereastră pentru a pregăti și a primi armele de care are nevoie, a spus unul dintre oameni.

Majoritatea guvernelor UE s-au angajat să examineze cererile de arme, care includ tancuri și sisteme de rachete cu lansare multiplă, dar încă nu au indicat un interval de timp definit și ce arme specifice ar putea trimite. Chestiunea va fi discutată de miniștrii de externe reuniți la Luxemburg mai târziu, luni.

Înaintea întâlnirii, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat jurnaliştilor că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin militar, inclusiv de arme grele: „Acum nu este timpul pentru scuze, acum este timpul pentru creativitate și pragmatism”.

„Acum urmează o altă bătălie, bătălia pentru Dombas”

Regatul Unit a anunțat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei câteva astfel de arme, inclusiv rachete antinavă.

„Acum, urmează o altă bătălie, bătălia pentru Dombas. Și, desigur, ne pregătim pentru asta, lucrând cu partenerii noștri pentru a obține toate armele necesare și, practic, tot ceea ce este necesar pentru a câștiga o bătălie”, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pentru Meet the Press de la NBC.

El a citat nevoia de vehicule blindate și de arme care atacă navele de pe uscat pentru a ajuta la contracararea navelor marinei ruse care vin din Marea Neagră.

Radiodifuzorul public din Republica Cehă a arătat săptămâna trecută imagini cu cinci tancuri și cinci vehicule blindate încărcate într-un tren, spunând că este o livrare către Ucraina, în timp ce Slovacia oferă Kievului un sistem de apărare aeriană.

Nivelul sprijinului militar trimis până acum a variat între statele membre, unele țări, precum Germania, fiind acuzate că sunt prea lente. Între timp, Estonia a trimis mijloace militare în valoare de aproximativ o treime din bugetul său de apărare, iar Polonia a oferit sprijin în valoare de peste 400 de milioane de euro (436 de milioane de dolari).

Alte națiuni au fost reticente în a specifica armele pe care le donau. Iar unii, inclusiv Ungaria, au spus că nu vor furniza arme Ucrainei. Budapesta a interzis, de asemenea, tranzitul armelor pe teritoriul său.

Membrii UE au fost sfătuiți să furnizeze echipamente din proviziile lor din prima linie și nu doar din stocurile lor, având în vedere urgența situației, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile. Este posibil ca Rusia să dorească să anunțe un fel de realizare la timp pentru comemorările celui de-al Doilea Război Mondial care vor avea loc pe 9 mai, ceea ce înseamnă că își va intensifica atacurile.

Pe termen lung, aliații NATO caută, de asemenea, modalități de a ajuta și de a instrui Ucraina în tranziția către arme mai moderne.