Rusia a încălcat spațiul aerian estonian: „Un incident extrem de grav și inacceptabil”

Rusia a încălcat spațiul aerian estonian: „Un incident extrem de grav și inacceptabil”

Marți seară, un elicopter Mil Mi-8 a trecut din spațiul aerian rusesc în spațiul aerian estonian în apropierea punctului de control de frontieră neautorizat Koidula, a anunțat miercuri seara Comandamentul Forțelor de Apărare Estoniene (EDF).

Un elicopter rusesc a intrat în spațiul aerian al Estoniei

Elicopterul nu a depus un plan de zbor și avea transponderul oprit în acel moment, a precizat EDF într-un comunicat de presă. De asemenea, el nu avea comunicații radio bidirecționale cu serviciile de trafic aerian estoniene (ATS).

Elicopterul Mi-8 a rămas în spațiul aerian estonian timp de aproape un minut.

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev pentru a protesta față de incident și pentru a-i prezenta ambasadorului o notă diplomatică privind încălcarea.

„Estonia consideră că acesta este un incident extrem de grav și regretabil, care este complet inacceptabil”, a declarat ministerul.

De asemenea, în cadrul reuniunii, ministerul estonian a condamnat încă o dată cu fermitate agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina și a subliniat că Rusia trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a statelor, precum și dreptul internațional.

A treia încălcare în acest an, a doua în această vară

Încălcarea spațiului aerian de marți de către Rusia a marcat a treia încălcare a spațiului aerian în Estonia în acest an.

Anterior, un elicopter Mil Mi-8 aparținând Gărzii de Frontieră a Rusiei a încălcat spațiul aerian estonian în noaptea de 18 iunie, de asemenea în regiunea Koidula din sud-estul Estoniei, unde a rămas aproximativ două minute, a informat Ministerul Apărării.

Anul trecut, aeronavele Federației Ruse au încălcat spațiul aerian estonian în cinci rânduri.