Avion militar rusesc, depistat și fotografiat în spațiul aerian al Suediei. Ministerul Apărării condamnă incidentul

Avion militar rusesc, depistat și fotografiat în spațiul aerian al Suediei. Ministerul Apărării condamnă incidentul

O aeronavă militară rusească a încălcat, pentru scurt timp, spațiul aerian al Suediei, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Apărării din această țară. Interceptarea inamicului vine într-un moment în care națiunea nordică ar putea depune cererea de aderare la NATO în următoarele săptămâni.

Suedia spune că un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian

Un avion rusesc de tip An-30 a încălcat spațiul aerian suedez. Aeronava a fost zărită la est de insula Bornholm, apoi a zburat spre teritoriul Suediei. Militarii forțelor aeriene au urmărit întregul proces și fotografiat incidentul. Antonov An-30 este un avion cu elice folosit, printre altele, pentru desenarea hărților. Modelul a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică și este utilizat din 1967.

Aeronava An-30 a fost depistată și fotografiată

Ministerul suedez al Apărării a declarat, sâmbătă, că un avion al Rusiei a încălcat, pentru scurt timp, spațiul său aerian, cu doar câteva săptămâni înainte ca națiunea nordică să solicite aderarea la NATO, căreia Moscova se opune. Suedia și Finlanda ar putea aplica cererea în curând, o mișcare care era cândva de neconceput. Opinia publică, însă, s-a schimbat în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Potrivit forțelor armate suedeze, avionul Antonov An-30 a fost localizat când se afla la est de Bornholm și zbura spre teritoriul suedez. Aeronava a încălcat, pentru scurt timp, spațiul aerian al Suediei înainte de a părăsi zona, acuză autoritățile militare.

„Avioanele de luptă suedeze au urmărit incidentul și au fotografiat avionul”, a transmis Ministerul Apărării.

Ministrul Apărării condamnă gestul Rusiei

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a condamnat incidentul, care a avut loc în contextul anticipării cererii de aderare a Suediei la Alianța Nord-Altlantică, lucru cu care nu este de acord Rusia. Se așteaptă ca și Finlanda, țara vecină, să depună cererea către NATO.

„Vom acționa, bineînțeles, diplomatic împotriva acestui lucru. Această acțiune este neprofesionistă și, având în vedere situația generală de securitate, extrem de nepotrivită. Suveranitatea suedeză trebuie să fie întotdeauna respectată”, a afirmat oficialul suedez.

Incident similar în luna martie

Într-un incident similar la începutul lunii martie, patru avioane de război rusești au încălcat spațiul aerian suedez deasupra Mării Baltice. La o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina, două bombardiere și două aeronave de luptă au violat spațiul aerian suedez la est de insula Gotland. Forțele Armate nu au exclus atunci că încălcarea se datorează sprijinului Suediei pentru Ucraina în război. Suedia și Finlanda vecină se gândesc să adere la NATO, în urma invaziei ruse în Ucraina. Moscova a avertizat că o astfel de mișcare ar avea consecințe.

Citește și: