30 sept. 2022 | 07:00

Nu se mai lucrează ca înainte, obiceiurile de muncă ale românilor s-au schimbat radical: ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Nu se mai lucrează ca înainte, obiceiurile de muncă ale românilor s-au schimbat radical: ce trebuie să știi

În ultimii ani, angajații din România au început să pună mai mult preț pe confortul psihologic și pe timpul cu familia, decât pe carieră. În același timp, a înflorit conceptul de telemuncă sau muncă de la distanță. Cei care sperau că se va mai reveni vreodată din acest punct de vedere la perioada pre-pandemie, vor fi uimiți de realitate.

Românii nu mai vor să piardă timp pe drum către muncă și vor să fie cât se poate de eficienți din confortul căminului. Încet, încet, angajatorii au învățat să se adapteze. Din acest motiv, dintre cele aproximativ 35.000 de locuri de muncă noi lansate în ultima lună, surprinzător de multe au fost din acest spectru, marcând cel mai ridicat nivel din acest an.

Ce se întâmplă cu piața muncii din România

În ultima lună, s-a petrecut o schimbare a paradigmei când vine vorba de domeniile în care se caută locuri de muncă. S-au temperat recrutările din retail, dar în servicii, industria alimentară și turism se fac angajări masive, comparativ cu lunile anterioare. Cel mai mult a crescut turismul în luna septembrie, fiind al patrulea cel mai activ, după comerț, servicii și industria alimentară.

„Această dinamică nu afectează însă poziția de lider a retailului, care, cu aproape 8.000 de joburi noi, rămâne cel mai mare angajator din economie, nu doar din perspectiva volumului, ci și a ratei de penetrare – este domeniul cu cea mai extinsă prezență, din punct de vedere geografic, dar și al adresabilității către toate categoriile de candidați, de la entry level până la top management”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Dacă vrei să știi unde trebuie să te muți ca să pui mâna rapid pe un loc de muncă, răspunsul este București, unde sunt jumătate dintre joburile disponibile. Urmează Cluj – Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Constanța. Nu mai puțin de 2400 de locuri de muncă remote au fost postate pe platforma de recrutare în ultima lună și aproximativ 2200 de joburi în străinătate. Aproximativ 130.000 de aplicări sau 15% din totalul celor înregistrate au fost pentru joburile remote.

„Dacă și-a imaginat cineva că vremea remote-ului a trecut și că există o dorință la unison a angajaților și a angajatorilor de a reveni la birou, iată că cifrele arată că tendința este de a menține pentru o perioadă de timp nederminată acest mod de a lucra. Tocmai de aceea, companiile au început să transforme în beneficiu pentru angajați posibilitatea de a lucra de acasă permanent sau un anumit număr de zile pe săptămână. Până la finalul anului, ne așteptăm să crească atât numărul de astfel de joburi, cât și numărul de aplicări atrase”, explică Roxana Drăghici. În acest moment, mai mult de 2.600 de locuri de muncă de acasă sunt disponibile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele