Românii se plâng degeaba că n-au bani? Adevărul e că „sparg” sume frumoase pe distracție, în plină criză

Românii se plâng degeaba că n-au bani? Adevărul e că

Probabil că nu există persoană care să nu audă în jurul său pe cineva care se plânge de lipsa banilor și de faptul că viața e din ce în ce mai costisitoare. Cu toate acestea, un studiu recent arată că nu o ducem chiar atât de rău pe cât ne văităm, deși, într-adevăr, presiunile sunt tot mai mari pe bugetele noastre.

Dar românul face el ce face și își pune deoparte și bani frumoși pentru o vacanță. Până la urmă, cu atât te alegi de la viață și dacă nu reușești să îți organizezi ceva timp de distracție și relaxare pentru tine și familia ta, nici nu vei putea să te concentrezi pe muncă și să poți să mergi mai departe, în tot acest context nefavorabil care ne pune pe toți la încercare, în mai mică sau mai mare măsură.

O analiză interesantă realizată de cei de la Revolut arată că vacanța de vară din acest an a adus o creștere importantă a tranzacțiilor și sumelor cheltuite de utilizatorii aplicației financiare din România și la nivel global, în perioada 15 iunie – 31 august 2022.

Practic, sumele cheltuite de străinii veniți să petreacă vara în țara noastră au crescut cu 86%, de la aproximativ 25 de milioane de euro la 46 de milioane de euro, în vara 2022 față de vara 2021. În același timp, cheltuielile de vacanță făcute de românii care folosesc Revolut și au ales să meargă în concediu în străinătate cu crescut anul acesta comparativ cu anul trecut, cu 68%, de la 112 milioane de euro la 188 milioane de euro.

Câteva sute de euro – un fleac pentru români

„Suma medie a cheltuielilor de vacanță realizate de un turist român cu Revolut a fost de aproximativ 335 euro, iar valoarea medie/tranzacție a fost de 46 euro. Românii au alocat cele mai mari bugete serviciilor turistice (cazare, agenții de turism) către companii înregistrate în Olanda – aproximativ 23 milioane de euro.

Grecia și-a reconfirmat poziția de destinație turistică preferată a românilor mai ales pentru gastronomie, dat fiind că al doilea cel mai important buget de cheltuieli de vacanță înregistrat în rândul utilizatorilor Revolut care au călătorit în această țară a fost cel pentru restaurante și cafenele (11,5 milioane de euro).

Românii care au petrecut concediile în Marea Britanie au fost cei care au alocat cele mai mari sume cumpărăturilor, astfel că bugetul pentru categoria shopping în această țară s-a apropiat de 8,6 milioane de euro. În privința divertismentului, pe primul loc la sumele încasate de la turiștii români s-a situat Croația, cu peste 4 milioane de euro, iar vecinii din Bulgaria au atras cea mai mare sumă cheltuită în categoria de buget „transport” (aproape 5 milioane de euro)”, arată analiza Revolut.