Turismul din România, cea mai nouă victimă a scumpirilor la gaze și energie: nu o să mai avem unde să mergem în vacanță

Turismul din România, cea mai nouă victimă a scumpirilor la gaze și energie: nu o să mai avem unde să mergem în vacanță

La fel cum românii obișnuiți se află în dificultate când vine vorba de plata facturilor la gaze naturale și energie electrică, industria ospitalității din România va avea foarte mult de suferit.

Dragoș Anastasiu este unul dintre cei mai importanți jucători din România din HoReCa, cu numeroase proprietăți, hoteluri și pensiuni. În același timp, este purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Turism (APT). Din această poziție privilegiată, înțelege foarte bine realitatea din piața economică autohtonă, iar motivele de optimism sunt infime spre inexistente.

Prețurile la energie și gaze vor îngropa turismul de masă

„Venim cu toţii după o perioadă grea şi am crezut că, odată cu trecerea pandemiei, lucrurile îşi vor reveni la normal, pentru că după doi ani de restricţii toată lumea a vrut să călătorească, să facă ceva, fie în propria ţară – şi asta s-a văzut ca trend în ultimii doi ani -, fie în străinătate (…) şi după ce am intrat în ianuarie – februarie şi lucrurile păreau să se îndrepte către o normalitate a venit războiul. A venit criza de personal care nu e numai la noi – vedem ce se întâmplă pe aeroporturi, este o industrie care a pierdut foarte mulţi oameni, pentru că nimeni nu stă să aştepte să se închidă, să se deschidă, şi s-au îndreptat spre alte chestiuni. Deci, peste tot e o problemă gravă de personal. Peste tot acum avem o problemă gravă de energie. Lucrurile nu sunt simple, sunt foarte complicate”, a precizat Anastasiu.

Dincolo de pesimism, Dragoș Anastasiu prevede și niște eventuale soluții pe termen lung. Din păcate, în mod previzibil, acestea nu sunt și nu vor fi disponibile pentru toți. Lucrurile se vor cerne în această nouă criză și vor rămâne cei care se pot reinventa sau cei care au avut puse deoparte resurse sau au putut să acceseze resurse.

„Probabil, ca în orice criză care se prelungeşte, lucrurile se vor cerne. Vor rămâne cei care se pot reinventa, cei care au avut resurse puse deoparte sau cei care pot să acceseze resurse. Asta-i poate şi o parte bună. Dar turismul va merge mai departe, pentru că e ceva de care toată lumea are nevoie în viaţa sa. Oamenii vor încerca să cheltuie mai puţin, dar nu vor renunţa la turism de tot. Se poate ca de la 4 stele să se ducă la 3 stele, de la 7 zile se duc la 5 zile, de la Maldive se duc la Tenerife, mulţi dintre clienţi”, este de părere antreprenorul.

În cazul în care mai era o surpriză pentru cineva, oficialul a insistat și el pe faptul că românii cu venituri mari vor fi imuni la scumpiri. Vor suferi adepții turismului de masă, mai accesibil.

„Va rămâne şi o clientelă neafectată de astfel de lucruri, în general pensionarii din străinătate, cei care au bani şi au pensii destul de importante, oamenii care sunt cu venituri mai mari. Ei nu vor fi foarte afectaţi. Deci, turismul de nişă va fi puţin afectat, turismul de masă va fi afectat şi acolo vor fi reaşezări de piaţă. Repet: noi vedem inclusiv la Orizont (hotelul Orizont, Predeal – n.r.), la Green Village (resort de vacanţă, Delta Dunării – n. r.), la Valea Verde (resort – n. r.) că e foarte greu, dar suntem încrezători. Considerăm că noi vom găsi soluţii şi poate că în alte părţi lucrurile vor fi mai complicate decât la noi”, a adăugat Dragoş Anastasiu.