Românii ar putea scăpa de vizele de SUA, dar costurile sunt imense: ce este ”Big Brother”

Românii ar putea scăpa de vizele de SUA, dar costurile sunt imense: ce este ”Big Brother”

Românii care își doresc de mult timp să ajungă în SUA vor avea mult mai mari șanse să își îndeplinească visul după eliberarea necesității vizei. Din păcate, costul s-ar putea să fie prea mare pentru unii și nu e vorba de bani.

Autoritățile americane au un sistem cât se poate de eficient de scanare și evaluare automată a persoanelor care trec frontierele de stat. Este un fel de inteligență artificială care calculează în timp real șansele ca tu să fii un terorist, traficant de droguri sau alt tip de infractor. Este un ”big brother” mai simplist care te reduce la o statistică, un grad de risc, și, în funcție de asta, ia decizii mai mult sau mai puțin radicale.

Mai multe detalii despre acest mecanism găsești pe site-ul autorităților americane. Dincolo de faptul că este absolut terifiant, problema este că va fi implementat și în România, conform unui proiect al autorităților române menit să elimine nevoia pentru vize la intrarea în SUA.

Viza de SUA ar putea fi eliminată în România

Autoritățile de la București sunt de părere că, dacă vor implementa sistemul Big Brother detaliat mai sus, sunt șanse mari ca țara noastră să fie acceptată semnificativ mai ușor în Programul Visa Waiver. Nu de alta, dar varianta cealaltă este ca pragul de refuz al cererilor de vize din partea românilor să scadă sub 3%, iar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici. Momentan, gravitează în jurul pragului de 10%.

„În cadrul consultărilor cu SUA pe tema accederii României la Programul Visa Waiver (PVW), partea americană a avansat propunerea de implementare de către autoritățile române a programului ATS-G (Automated Targeting System – Global), ca un mijloc de combatere a infracțiunilor transfrontaliere și a altor amenințări la securitatea frontierei, inclusiv terorismul. Deși implementarea ATS-G nu este considerată oficial ca o condiție pentru admiterea țării noastre în PVW, în opinia SUA, demersul ar contribui la soluționarea mai multor aspecte legate de screening-ul pasagerilor, un criteriu de accedere în program”, se menționează în documentul citat de Profit.ro.

Citește și: