Vizele de SUA pentru români, mai aproape de desființare: soluția găsită de ministrul de Externe

Vizele de SUA pentru români, mai aproape de desființare: soluția găsită de ministrul de Externe

Românii care vor să intre în SUA sunt printre singuri cetățeni europeni din regiune care mai au nevoie de viză. Din fericire, ministrul de Externe al României are câteva soluții pentru această situație.

Într-o intervenție la Digi 24, ministrul Bogdan Aurescu a discutat despre posibilitatea eliminării vizelor pentru românii care vor să meargă în America. Informațiile furnizate în intervenția televizată au plecat de la o discuție telefonică purtată cu secretarul de stat american, Anthony Blinken. Cu acea ocazie, oficialul român a aflat principalele motive pentru care cetățenilor români li se refuză viza de intrare în SUA.

Printr-o campanie de informare publică, Aurescu speră să comunice acele motive populației care își dorește să viziteze SUA ca, în timp, scăderea ratei de respingeri să ducă la eliminarea completă a necesității vizelor. Ca referință, România trebuie să aibă o rată de respingere a vizelor de 3 sau sub 3% pentru a putea intra în programul Visa Waiver, lista țărilor care nu mai au nevoie de viză.

Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon, de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%. Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta, prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi 24.

Partea bună este că măcar avem o referință clară legată de momentul în care românii nu vor mai avea nevoie de viză. Partea proastă este că s-ar putea să dureze foarte mult până la eliminarea necesității lor.

„Este şi ceea ce am discutat, în convorbirea mea telefonică recentă cu secretarul de stat american Antony Blinken, să vedem împreună care sunt aceste raţiuni ale refuzului”, a spus Aurescu. „În momentul în care vom avea o discuţie aplicată pe motivele de refuz, atunci vom putea să targetăm această campanie publică exact pe acele elemente care fac ca în momentul de faţă să rămânem la un astfel de plafon destul de ridicat, departe de plafonul de 3% care ne introduce în Visa Waiver”, a spus ministrul român de Externe.

Declarațiile de la Digi 24 vin la aproximativ o săptămână după ce noul ambasador al României în SUA a promis că până la încheierea mandatului președintelui Klaus Iohannis, în 2024, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite ale Americii.

Citește și: