România retrăiește visul Epocii de Aur. Reușita în Europa care ne clasează pe primul loc

România retrăiește visul Epocii de Aur. Reușita în Europa care ne clasează pe primul loc

România a reușit, în 2021, să bifeze o performanță care l-ar face invidios chiar și pe fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu.

Mai exact, țara noastră a exportat 4 milioane de tone de grâu, cantitate aferentă anului ce tocmai a trecut. Acest succes absolut plasează România în topul exportatorilor, în regiunea Mării Negre (Rusia, Ucraina), dar și în Uniunea Europeană.

Cezar Gheorghe, analist expert în comerțul cu cereale, membru al Clubului Fermierilor Români, a declarat, în cadrul emisiunii ZF Agropower, că România este o țară eminamente agrară, care exportă pentru că, anual, are parte de surplus. Cu alte cuvinte, din 11,3 milioane de tone de grâu, țara noastră folosește. în medie. 3,3 milioane de tone. Așadar, până la sfârșitul ultimei luni a anului 2021, România apucase deja să exporte 4 milioane de tone, ceea ce a plasat țara noastră în topul exportatorilor de grâu, depășind principalii competitori cu 1,62 milioane de tone, în ceea ce privește exportul către Egipt.

România ar putea să fie o forță – poziția geostrategică ne ajută

Conform spuselor expertului menționat anterior, țara noastră are toate premisele pentru a deveni o adevărată forță în domeniu, de vreme ce avem parte de grâne de calitate, însă și de o poziție geostrategică care ne ajută să exportăm în mai multe colțuri ale lumii. „Suntem pe primul loc la vânzările Uniunii Europene la grâu, pentru că, la ora aceasta, cu cele patru milioane de tone exportate am depășit și Franța, care a avut de suferit din cauza faptului că, deși a avut peste 35 de milioane de tone grâu, din cauza ploilor, calitatea a scăzut și a avut cam 30% grâu de panificație și 70% grâu de furaj”, a mai spus Cezar Gheorghe.

Acesta a lansat, de asemenea, un semnal de alarmă destinat fermierilor români și i-a impulsionat să mizeze pe calitate, pentru că, numai așa, împreună, vom putea să menținem acest standard ridicat, în ceea ce privește exportul de grâu.

Citește și: