România primește 40 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Banii sunt pentru refugiații ucraineni

România primește 40 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Banii sunt pentru refugiații ucraineni

România urmează să primească 40 de milioane de euro de la Comisia Europeană, bani care vor acoperire cheltuieli generate de criza refugiaților. 

Bani nerambursabili de la UE

Suma va merge în Fondul pentru Azil Migrație și Integrare, dar și în Instrumentul de Sprijin pentru Managementul Frontierei și Politica de Vize. 

„Scopul asistenţei de urgenţă este acela de a acoperi efortul bugetar al Statelor Membre UE cele mai afectate de criza refugiaţilor din Ucraina.

Astfel, Comisia  Europeană a avut în vedere cheltuielile realizate de autorităţile publice pentru recepţia cetăţenilor ucraineni în condiţiile Deciziei privind protecţia temporară din 4 martie 2022 şi pentru activităţile legate de controlul şi facilitarea trecerii frontierei la frontierele externe relevante ale UE”, se arată într-un comunicat al MAE.

Comisia Europeană a ales finanțarea nelegată de costuri, iar asta pentru a facilita accesul rapid la aceste fonduri și a limita birocrația.

România și alte 4 state europene beneficiază de fonduri

Încă alte 4 state au primit fonduri externe nerambursabile, pentru a acoperit costurile în contextul crizei refugiaților din Ucraina. Aceste țări sunt Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă. 

„Încă de la începutul crizei din Ucraina, Ministerul Afacerilor Interne a avut o abordare pro-activă şi, prin Direcţia Fonduri Externe Nerambursabile, în calitate de Autoritate de Management Afaceri Interne, a întreprins o serie de demersuri pe lângă Comisia Europeană în vederea acoperirii cheltuielilor efectuate de România pentru primirea refugiaţilor din Ucraina”, mai menţionează comunicatul MAE.