România este o reală forță în Europa: locul 1 la acest capitol, este de neîntrecut în acest domeniu

România este o reală forță în Europa: locul 1 la acest capitol, este de neîntrecut în acest domeniu

România este pe primul loc în UE la producția de porumb boabe și floarea soarelui. De asemenea, ne situăm pe primul loc la acestea și în ceea ce privește suprafața cultivată.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), suprafața cultivată cu porumb boabe anul trecut a fost de 2.493.000 de hectare, iar producția realizată a fost de 14.445.000 tone. De asemenea, în ceea ce privește floarea-soarelui, suprafața cultivată s-a ridicat la 1.112.000 hectare, iar producția totală a fost de 2.818.000 de tone.

România a ocupat primul loc şi în 2020, atât în ceea ce priveşte producţia de porumb boabe, cu un total de 2,07 milioane de tone, cât şi la suprafaţa cultivată, cu cele 1,22 milioane de hectare, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

România, campioană la floarea soarelui

În 2021, suprafața cultivată cu grâu a fost de 2.167.000 hectare, iar producția totală a fost de 10.325.000 tone.

”La porumb boabe și floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată. La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia”, arată datele INS.

În ceea ce privește cartofii, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania. De asemenea, suprafața cultivată în anul 2021, comparativ cu anul 2020, a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume și a crescut la plante uleioase.

În țara noastră, producția agricolă vegetală a crescut în anul 2021, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe și a scăzut la cartofi și legume. În anul 2021 s-a înregistrat o creștere a randamentelor la principalele culturi. Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producția medie la hectar).

Citește și: