Acest produs din cămara ta va deveni un lux: se scumpește enorm tot din cauza războiului

Acest produs din cămara ta va deveni un lux: se scumpește enorm tot din cauza războiului

Urmările invaziei din Ucraina nu încetează să apară. Până la 60% din exporturile de ulei de floarea soarelui ale statelor din regiunea Mării Negre sunt întârziate în sezonul agricol. Iată cum va deveni un lux acest produs uzual.

Conform lui James Fry, preşedintele firmei de consultanţă LMC International, citat de Bloomberg, uleiurile de gătit se confruntă cu o „furtună perfectă”. Însămânţările cu floarea soarelui şi porumb, care ar trebui făcute în curând, ar putea să fie mai mici în Ucraina şi Rusia, adaugă James Fry.

Firma de consultanţă LMC International prognoza recent că în sezonul agricol 2021-2022 exporturile de ulei de floarea soarelui din regiunea Mării Negre vor creşte cu peste două milioane de tone, până la 13,5 milioane de tone. Acum, James Fry pune problema astfel: cât de mult din această cantitate va fi pierdută din cauza războiului. Livrările mondiale de ulei de soia ar urma să scadă.

Acest produs va fi un lux în bucătăria ta

„Stocurile şi exporturile de uleiuri de gătit sunt în scădere. Cămara este goală. Nu există altă alternativă decât să lăsăm preţurile mari să raţionalizeze cererea şi să echilibreze piaţa”, a declarat James Fry.

Un alt factor care va influenţa preţurile la uleiurile de gătit este faptul că livrările combinate de ulei de palmier ale statelor din Asia de Sud-Est nu vor depăşi volumele din 2020 decât în trimestrul al treilea al acestui an, potrivit aceluiași analist. Mai mult, livrările mondiale de ulei de soia ar urma să scadă în sezonul agricol 2021-2022 din cauza unei cereri mai mari în ţările exportatoare. Estimările referitoare la creşterea capacităţilor mondiale de procesare de soia au fost revizuite în jos la 4,5 milioane de tone, de la 16 milioane de tone iniţial.

Între timp, inflaţia se va agrava şi băncile centrale ar putea să majoreze dobânzile pentru a frâna activitatea economică şi a limita cererea pentru livrările şi aşa reduse de alimente şi combustibili, susţine James Fry. Chiar dacă cea mai bună speranţă pe termen scurt este o majorare a exporturilor din partea Indoneziei, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, analistul are îndoieli că acest lucru se va întâmpla.

Citește și: