31 aug. 2022 | 09:18

România, din nou pe primul loc, dar la lene. Totul pleacă din studenție: de la ce vârstă nu mai vor să muncească românii

ACTUALITATE
România, din nou pe primul loc, dar la lene. Totul pleacă din studenție: de la ce vârstă nu mai vor să muncească românii

În urmă cu câțiva ani, se viralizase un studiu care atrăgea atenția asupra numărului infim de români care aleg să muncească în timpul facultății, comparativ cu toate celelalte state europene. Întâmplarea face nu că lucrurile au rămas neschimbate, dar s-au înrăutățit. Majoritatea românilor ar amâna la infinit intrarea în câmpul muncii.

La nivel european, în 2021, 23% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani din sistemul de educație formal erau angajați. Acestora li se mai adăugau 3% care erau disponibili pentru a începe lucrul, fiind în căutarea unui job. Chiar și așa, cea mai mare parte a grupului, 74%, era în afara forței de muncă, nici angajați, nici șomeri. Aceasta este concluzia celui mai recent raport publicat de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În mod previzibil, procentul respectiv variază între țările Europei, dar am fi sperat că România să nu fie chiar pe prima poziție în top la studenți care nu vor să lucreze.

Câți români vor să lucreze din școală

Doar 2% dintre românii aflați într-o formă de învățământ iau în calcul intrarea în câmpul muncii, doi dintr-o sută. La polul opus se află Țările de Jos, unde vorbim de 70%, în timp ce în Danemarca, procentul este de 49%, iar în Germania discutăm de 42%. Până și Bulgaria și Ungaria sunt cu mult peste România, în aceste țări procentul fiind de 5%. Cea mai apropiată țară de dezastrul de pe meleaguri mioritice este Slovacia, dar până și acolo, procentul este dublu, 4%.

Este important de reținut că analiza a fost realizată doar în rândul statelor membre printre studenții și stagiarii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani din sistemul de educație formal care erau și angajați. Dacă ne luăm ca referință tinerii care nu lucrau, dar își căutau un job și erau disponibil oricând să înceapă lucrul, pe primele poziții se află Suedia cu 14%, Finlanda cu 9% și Țările de Jos – 7%. Pe de altă parte, sub 1% dintre studenții și stagiarii vizați de această analiză din Cehia, Ungaria, Croația și, desigur, România, se aflau în această situație.

Aceeași analiză mai atrage atenția asupra unui aspect interesant. Este vorba de ponderea femeilor care participau la educația formală între 20 și 24 de ani. Vorbim de 55% femei față de 45% bărbați. Cu alte cuvinte, dacă ai o fată, ai șanse mult mai mari să facă o facultate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele