România ar putea intra în Spaţiul Schengen până la finalul anului. Veste dată de ministrul Lucian Bode

România ar putea intra în Spaţiul Schengen până la finalul anului. Veste dată de ministrul Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis miercuri, că România va solicita, la nivel european, realizarea unei evaluări voluntare, în luna septembrie, despre aderarea la Spaţiul Schengen. Șeful MAI a făcut anunțul în cadrul şedinţei de Guvern, după ce premierul Nicolae Ciucă i-a solicitat să prezinte concluziile discuţiilor purtate la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne (Praga).

România, în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022?

Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, în toamnă va avea loc un control voluntar privind condițiile tehnice de intrare a țării noastre în Spațiul Schengen. Apoi, la Consiliul JAI din octombrie, România va solicita direct aderarea, speranța fiind ca, până la finalul anului 2022, să fie oficializată această decizie.

„Suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni. În luna septembrie ne propunem să realizăm, împreună cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, la prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate condițiile solicitate și să îndeplinim toate condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie favorabilă România.

România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen, România solicită Comisiei, statelor să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le asumă și drepturile de care trebuie să se bucure România în ceea ce privește libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor.”, a declarat oficialul MAI.

Lucian Bode a oferit amănunte

Ministrul Bode a susținut, în şedinţa de Guvern, că România şi-a asumat toate obligaţiile de securitate a frontierelor. Oficialul guvernamental este încrezător că, sub preşedinţia cehă a Consiliului UE, ţara noastră va avea dosarul aprobat pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

„Am încredere că România se află pe drumul cel bun (…) arătăm că securitatea frontierelor naționale și ale Uniunii Europene sunt asigurate, iar România este în măsură să solicite ca, până la finalul președinției Cehiei la Uniunea Europeană, acest dosar să fie aprobat”, a subliniat Lucian Bode.

Săptămâna trecută, șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a efectuat o vizită în Atena, unde a avut discuții despre intrarea cât mai rapidă a României în Schengen. Prim-ministrul a mai spus că țara noastră a asigurat toate elementele pentru tranzitul de persoane, bunuri și cereale dintre Ucraina și Moldova, respectând cerințele pentru admiterea în spațiul UE fără controale la frontiere.