04 apr. 2022 | 17:32

Republica Moldova anunță că nu poate renunța la achiziția de gaze rusești

ULTIMA ORĂ
Republica Moldova anunță că nu poate renunța la achiziția de gaze rusești

Momentan, Republica Moldova nu poate renunța la achiziția de gaze din Federația Rusă, a mărturisit președintele Maia Sandu. Aceasta precizează că Republica Moldova plătește zilnic 3-4 milioane de dolari pentru gazele cumpărate din Federația Rusă.

Republica Moldova va continua să achiziționeze gaze rusești

„Cel mai important element, achiziția de gaze. Aici este cel mai mare aspect economic, dacă vorbim de relațiile economice cu Federația Rusă. Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze, guvernul caută alternative, pentru că nici pentru noi nu este bine să fim dependenți 100% de un singur furnizor. Situația pe piața gazelor este dificilă, dar astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă. Nu suntem singura țară care nu renunță”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, aceasta s-a referit și la situația refugiaților ucraineni.

„Republica Moldova găzduiește 100.000 de refugiați, ceea ce înseamnă 4% din populație. Dacă e mult sau puțin, fiecare își trage propria concluzie”, adaugă Maia Sandu.

Conform acesteia, în contul deschis de Ministerul de Finanțe de la Chișinău au fost donați, chiar și de guvernele Elveției și Lituaniei, aproximativ 60 de milioane de lei moldovenești.

„Dacă din țara noastră nu s-ar fi furat miliarde de lei în trecut, inclusiv de unii politicieni, atunci evident că resursele ar fi fost mai mari și am fi putut ajuta mai multă lume. Asta este realitatea și vom încerca pe viitor să ajutăm oamenii ca să treacă mai ușor prin această criză economică”, a mai spus Maia Sandu.

Băncile din Republica Moldova respectă astfel toate restricţiile de plăţi internaţionale, exporturile s-au diminuat din cauza războiului din ţara vecină, iar autorităţile urmăresc să nu aibă loc re-exporturi de pe teritoriul republicii, a afirmat Maia Sandu.

„În cazul R. Moldov, în tot ceea ce ţine de sistemul financiar, sistemul bancar, băncile noastre respectă toate politicile şi restricţiile impuse de sistemele de plăţi internaţionale. Deci, pe dimensiunea financiară şi bancară se respectă toate aceste interdicţii, inclusiv restricţiile aplicate de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa şi MasterCard. Aceste sancţiuni sunt respectate”, a spus Maia Sandu, potrivit Digi 24.

Astfel că Republica Moldova nu o să permită evitarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în privinţa sistemului bancar sau a re-exporturilor.

Republica Moldova vorbește de sancțiuni pe elemente în parte, pornind de la implicațiile acestor sancțiuni. Pe partea bancară le respectă întru totul. Nu există acest pericol și nu vom permite evitarea sancțiunilor prin sistemul nostru bancar, deci nu e posibil acest lucru pentru că noi respectăm toate restricțiile sistemelor de plăți internaționale. Pe partea de exporturi – nu vom permite re-exporturi prin Republica Moldova. Aceste riscuri sunt monitorizate, nu se vor întâmpla”, a declarat Maia Sandu.