02 mart. 2022 | 10:38

Ucraina și Republica Moldova, pas imens spre UE. Ce decizie importantă au luat

ULTIMA ORĂ
Ucraina și Republica Moldova, pas imens spre UE. Ce decizie importantă au luat

Chiar în ziua îm care Rusia a declanșat invazia, Republica Moldova și Ucraina au participat la un test de independență energetică cu ajutorul căruia s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus. În prezent, cele două state speră ca testul să devină permanent, astfel ca UE să le permită să se alăture rețelei sincronizate a Europei continentale.

Ucraina și Republica Moldova, pas uriaș spre UE

Acest test fusese programat cu mult timp în urmă, însă a coincis cu data în care Moscova și-a trimis trupele în Ucraina și a înceaput să distrugă infrastructura țării.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Galușcenko, a decis să prelungească testul până pe 6 martie. Se pare că acesta încearcă să obțină de la UE permisiunea de a se sincroniza imediat cu Rețeaua europeană a operatorilor sistemului de distribuție a electricității (ENTSO-E). În plus, zilele în care Ucraina mai poate ține luminile aprinse cu sursele de energie pe care le deține sunt aproape epuizate.

„În ciuda agresiunii militare din partea Rusiei, a atacurilor cu rachete, a atacurilor asupra infrastructurii critice, sistemul de energie al Ucrainei, care funcționează autonom, și-a dovedit fiabilitatea și securitatea furnizării de energie electrică a consumatorilor.

Am dovedit seriozitatea intențiilor noastre de a ne integra în sistemul european, chiar și în această perioadă dificilă de război. Fac un apel către partenerii noștri europeni să sincronizeze sistemul energetic al Ucrainei cu ENTSO-E cât mai curând posibil. Avem nevoie de sprijinul și solidaritatea voastră cu poporul ucrainean mai mult ca niciodată!”, a declarat Herman Galușcenko luni.

Kadri Simson, Comisarul UE pentru Energie, s-a întâlnit luni cu ENTSO-E cu scopul de a discuta despre conectarea la sistem a Ucrainei cât mai repede.

„Ucraina cere sincronizarea de urgență cu rețeaua europeană cât mai curând posibil. Este o provocare tehnică, dar Europa poate să facă acest lucru pentru partenerii noștri”, a spus Kadri Simson luni seară, după o întâlnire de urgență a miniștrilor energiei din blocul european.

În plus, Simson a mai mărturisit că procesul va dura câteva săptămâni și ar urma să lege și Moldova de rețeaua Uniunii Europene.

Moldova riscă o posibilă întrerupere a alimentării cu energie

Comunitatea Energiei a ținut să sublinieze importanța accelerării procesului de sincronizare a grilelor de electricitate din Ucraina și Moldova cu Uniunea Europeană.

„Asigurarea alimentării neîntrerupte cu energie electrică în Ucraina și Moldova este esențială și pentru siguranța cetățenilor din UE și din celelalte părți contractante ale Comunității Energiei. Trebuie asigurată funcționarea continuă a sistemului pentru a menține siguranța centralelor nucleare din Ucraina.

Mai mult, o întrerupere a sistemului ucrainean ar duce la o întrerupere și în Moldova. Împotriva acestor amenințări grave, sincronizarea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova pare a fi cea mai bună modalitate de a preveni o posibilă întrerupere a sistemelor de electricitate din cauza conflictului armat prelungit”, găsim notat în declarația Comunității.

În plus, un purtător de cuvânt al ENTSO-E a mărturisit că operatorul de distribuție a electricității din Ucraina, Ukrenergo, a trecut cu succes testul din această iarnă.