Toate exporturile majore vor fi plătite în ruble, anunță Kremlinul, în timp ce Europa se pregătește de noi sancțiuni

Toate exporturile majore vor fi plătite în ruble, anunță Kremlinul, în timp ce Europa se pregătește de noi sancțiuni

Kremlinul ia măsuri radicale și anunță că toate exporturile majore vor fi plătite în ruble. Schema de plată în ruble impusă de președintele Vladimir Putin pentru livrările de gaze naturale este un prototip pe care țara sa îl va extinde și la alte grupuri de mărfuri, întrucât occidentalii au „pecetluit declinul dolarului american“ prin îngheţarea activelor ruseşti. Mai multe detalii, în continuare.

Kremlinul vrea ca toate exporturile majore să fie plătite în ruble

Schema de plată în ruble pentru livrările de gaze naturale, impusă de Putin, reprezintă un prototip pe care Rusia vrea să-l extindă și în privința altor exporturi majore, pentru că Occidentul a „pecetluit declinul dolarului american“ prin îngheţarea activelor ruseşti, a transmis Kremlinul, potrivit Reuters.

Economia Federației Ruse se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, după ce SUA și aliații au impus sancțiuni paralizante ca urmare a invadării Ucrainei, la 24 februarie.

Principalul răspuns economic dat de președintele rus, Vladimir Putin, până acum este reprezentat de un ordin din 23 martie, conform căruia exporturile de gaze ruseşti trebuie plătite în ruble, însă schema le permite cumpărătorilor să plătească în moneda contractată, care este apoi schimbată în ruble de Gazprombank.

„Este un prototip al sistemului“, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul televiziunii de stat ruse Channel One, despre sistemul de plată în ruble pentru gaz.

„Nu am nicio îndoială că va fi extins la noi grupuri de mărfuri“, a adăugat Peskov.

Apropiatul lui Putin nu a oferit însă un interval de timp pentru o astfel de mişcare.

Citește și: Rusia va sista livrarea de gaze, dacă plățile nu se fac în ruble: „Nu facem acte de caritate“

„Vom ajunge la un sistem nou, diferit de sistemul Bretton Woods“

Dmitri Peskov a catalogat decizia Occidentului de a îngheţa 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale drept un „jaf“ care ar fi accelerat deja reducerea dependenţei de dolarul american şi euro ca monede de rezervă globale.

Potrivit lui, Kremlinul și-a dorit un nou sistem, menit să înlocuiască contururile arhitecturii financiare de la Bretton Woods, stabilită în 1944 de puterile occidentale.

„Este evident că – chiar dacă în prezent aceasta este o perspectivă îndepărtată – că vom ajunge la un sistem nou – diferit de sistemul Bretton Woods“, a declarat purtătorul de cuvânt.

Acesta a aduăugat că sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei „au accelerat erodarea încrederii în dolar şi euro“.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că „operațiunea militară specială“ din Ucraina este necesară deoarece SUA se foloseau de Ucraina pentru a amenința Rusia. Prin urmare, Moscova a trebuit să „se apere împotriva persecuţiei persoanelor vorbitoare de rusă de către țara vecină“.

Citește și: