Regiunea separatistă a Georgiei trimite trupe în Ucraina, pentru a ajuta la „apărarea Rusiei”

Regiunea separatistă a Georgiei trimite trupe în Ucraina, pentru a ajuta la „apărarea Rusiei”

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud a trimis trupe în Ucraina pentru a „ajuta la protejarea Rusiei”, a declarat sâmbătă liderul acesteia, în timp ce campania militară a Moscovei în țara vecină a intrat în a 31-a zi.

Osetia de Sud se implică în războiul din Ucraina

„Băieții noștri își vor îndeplini datoria militară cu steagul ridicat cu mândrie”, a declarat liderul Osetiei de Sud, Anatoli Bibilov, pe Telegram.

El a spus că trupele sunt „în flăcări”.

„Ei înțeleg perfect că vor apăra Rusia, vor apăra și Osetia”, a spus Bibilov. „Pentru că dacă fascismul nu este zdrobit la frontierele îndepărtate, mâine se va manifesta din nou aici”.

El nu a precizat câte trupe au fost desfășurate, dar a postat o înregistrare video care arată mai multe autobuze și camioane în mișcare.

Anunțul a fost făcut în cea de-a 31-a zi a campaniei militare a Kremlinului în Ucraina pro-occidentală, soldată cu mii de morți și peste 10 milioane de persoane strămutate.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova urmărește să „demilitarizeze” și să „denazifice” Ucraina.

După o lună de lupte, forțele rusești nu au reușit să înfrângă rezistența armatei ucrainene. Vineri, Rusia a semnalat că ar putea să-și reducă obiectivele în Ucraina pentru a se concentra asupra estului.

În 2008, Rusia și Georgia au purtat un război scurt, dar sângeros, pentru Osetia de Sud.

După război, Rusia a recunoscut Osetia de Sud și o altă regiune separatistă, Abhazia, ca state independente și a amplasat baze militare permanente în aceste regiuni.

Ofensiva pe scară largă asupra Ucrainei a stârnit o explozie de solidaritate în Georgia, sute de georgieni alăturându-se armatei ucrainene.

Pentagonul a văzut indicii că Osetia se va alătura rușilor în luptă

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Pentagonul a văzut indicii că Rusia a trimis întăriri de trupe din „Georgia” în Ucraina pentru a-și susține ofensiva în regiunea Donbas. La 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune specială în Ucraina după ce republicile separatiste Donețk și Luhansk au cerut ajutor pentru a le apăra de intensificarea atacurilor trupelor ucrainene.

„Am văzut primele indicii că ei încearcă să trimită niște întăriri din Georgia. Am văzut mișcarea unui anumit număr de trupe din Georgia. Nu avem un număr exact”, a declarat oficialul citat.

Georgia se află la intersecția dintre Europa și Asia, între Turcia și Rusia, cu Marea Neagră la vest. Deși forțele de securitate rusești au fost desfășurate de-a lungul granițelor celeilalte țări după războiul ruso-georgian din 2008, acestea s-au retras treptat din regiune. Cu toate acestea, potrivit unor rapoarte, mii de soldați ruși au fost staționați în avanposturi militare din Georgia, Siria și Tadjikistan.

În timp ce armata rusă are mai multe echipe staționate în străinătate, întăririle pentru războiul în curs de desfășurare din Ucraina vin din republicile separatiste situate adiacent Georgiei – cum ar fi Osetia de Sud și Abhazia, precum și din alte națiuni, cum ar fi Armenia și Siria. Multe dintre aceste persoane, potrivit rapoartelor, sunt soldați sub contract.

Citește și: