Joe Biden, avertisment pentru Vladimir Putin: „Să nu vă treacă prin cap să avansaţi vreun centimetru pe teritoriul NATO”

Joe Biden, avertisment pentru Vladimir Putin: „Să nu vă treacă prin cap să avansaţi vreun centimetru pe teritoriul NATO”

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat sâmbătă conflictul din Ucraina drept un „eșec strategic” pentru Moscova, într-un important discurs susținut la Varșovia. Biden a comparat rezistența Ucrainei împotriva unei invazii rusești cu „bătălia pentru libertate” antisovietică și a spus că lumea trebuie să se pregătească pentru o „luptă lungă”.

Avertismentul președintelui american pentru Putin

„Suntem alături de voi”, le-a spus el ucrainenilor. Adresându-se rușilor obișnuiți, el a spus că aceștia „nu sunt dușmanii noștri” și i-a îndemnat să dea vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru sancțiunile economice grele impuse de Occident.

De asemenea, el a avertizat Rusia: „Nici să nu vă gândiți să vă mișcați pe un singur centimetru din teritoriul NATO”, reiterând „obligația sacră” a membrilor alianței de a-și apăra teritoriul „cu toată forța puterii noastre colective”.

La începutul discursului său din Castelul Regal din capitala poloneză, unul dintre reperele notabile ale Varșoviei, care a fost grav avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a reluat cuvintele regretatului papă Ioan Paul al II-lea, spunându-le ucrainenilor: „Nu vă fie teamă”.

Biden a comparat rezistența Ucrainei împotriva unei invazii rusești cu „bătălia pentru libertate” antisovietică și a spus că lumea trebuie să se pregătească pentru o „luptă lungă”.

El a promis: „Vom avea un viitor diferit, un viitor mai luminos, înrădăcinat în democrație și principii, speranță și lumină”.

„Putin nu poate rămâne la putere”

De asemenea, Biden a atras atenția când a spus că Putin „nu poate rămâne la putere”, intensificând dramatic retorica împotriva liderului rus.

Chiar dacă cuvintele lui Biden au făcut înconjurul lumii, Casa Albă a încercat să clarifice, la scurt timp după ce Biden a terminat de vorbit în Polonia, că nu a cerut un nou guvern în Rusia.

Un oficial al Casei Albe a afirmat că Biden „nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”. Oficialul, care nu a fost autorizat să comenteze cu numele și a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că ideea lui Biden a fost că „nu i se poate permite lui Putin să își exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”.

Mai devreme în cursul zilei, în timp ce Biden se întâlnea cu refugiații ucraineni, Rusia a continuat să lovească orașele din Ucraina. Explozii au răsunat în Lviv, cel mai apropiat oraș ucrainean major de Polonia și o destinație pentru persoanele strămutate în interiorul țării, care a fost în mare parte ferită de atacuri majore.

 

Citește și: