Record de licitație: pentru ce sumă a fost vândut portretul lui Marilyn Monroe

Record de licitație: pentru ce sumă a fost vândut portretul lui Marilyn Monroe

Portrerul „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol a stabilit un nou record. Conform Guiness World Records, a devenit cea mai scumpă lucrare de secol XX vândută vreodată la licitație.

Lucrarea din 1964 – acrilic și serigrafie de 101 cm – a fost vândută la Christie’s din New York pentru 195 de milioane de dolari, conform casei de licitații. Cumpărătorul a fost prezent la licitație – el este Larry Gagosian. Portretul lui Marilyn Monroe a bătut recordul anterior al vânzărilor la licitație pentru un tablou din secolul al XX-lea a fost de 179,4 milioane de dolari pentru „Les Femmes d’Alger (Versiunea O)” de Pablo Picasso, care a fost vândut la Christie’s în mai 2015.

Shot Sage Blue Marilyn, vândut pentru 195 de milioane de dolari

„Shot Sage Blue Marilyn” face parte dintr-o serie de cinci picturi, dintre care patru sunt denumite „Shot Marilyns”. Înainte de vânzare, s-a estimat că se va vinde „în jur de 200 de milioane de dolari”, a declarat Johanna Flaum, șefa departamentului de artă postbelică și contemporană la Christie’s.

Acest lucru înseamnă că tabloul a stabilit, de asemenea, un record ca cea mai mare estimare înainte de licitație opera de artă, de orice perioadă, până în prezent. Astfel, această estimare depășește „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci, care a fost calculat să se vândă cu o sută de milioane de dolari înainte de vânzarea Christie’s din noiembrie 2017.

Artistul Warhol nu a întâlnit-o niciodată pe Monroe în persoană, dar a început să-i picteze imaginea de zeci de ori după ce ea a murit din cauza unei supradoze în 1962. Warhol a fost un pionier al mișcării Pop Art și reproducerile sale colorate serigrafiate ale imaginilor populare sunt instantaneu recunoscute.

Portretul lui Marilyn diferă de „producția de masă pentru care era cel mai bine cunoscut”, conform casei de licitații Christie’s, deoarece sunt rezultatul unui nou proces de imprimare „mai rafinat și mai consumator de timp” dezvoltat de Warhol în 1964.

Citește și: