Recomandări ISU pentru bucureșteni, după ce ANM a emis cod galben de caniculă

Recomandări ISU pentru bucureșteni, după ce ANM a emis cod galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de caniculă pentru acest weekend pentru municipiul București și județul Ilfov. În acest sens, ISU a făcut câteva recomandări pentru bucureșteni.

Recomandările ISU în condițiile avertizării de caniculă

ISU recomandă deplasările doar în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil în zone cu umbră și luând pauze pentru odihnă în spații dotate cu aer condiționat. Bucureștenii sunt sfătuiți să evite aglomerația, expunerea la soare și efortul intens afară, între orele 11:00 și 18:00.

Atenționarea meteorologică cod galben pentru București și Ilfov este valabilă de vineri 22.07.2022 până duminică 24.07.2022.

„În aceste zile, valul de căldură se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării şi se va intensifica treptat, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade”, precizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

ISU a transmis mesaje pentru a informa populația, iar în data de 21 iulie a desfășurat ședințele Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență și  a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov, în vederea aprobării măsurilor care vor fi implementate pentru protejarea populației.

Sfaturi importante în vreme de caniculă

  • Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
  •  Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
  •  Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
  •  Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);
  •  Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
  •  Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.