Alertă meteo ANM: cod galben și portocaliu de caniculă. Zonele în care românii se vor topi dacă ies din case

Alertă meteo ANM: cod galben și portocaliu de caniculă. Zonele în care românii se vor topi dacă ies din case
Specialiștii spun că Europa trece prin cea mai grea perioadă din ultimii 125 de ani

Alertă meteo ANM: cod galben și portocaliu de caniculă! România nu scapă nici în aceste zile de temperaturi record, caniculare. ANM a emis astăzi dimineață o noup alertă meteo pentru sud-estul țării și în Transilvania, precum și în zona de sud-vest a Munteniei. Conform ANM, fenomene vizate sunt cele de caniculă și disconfort termic ridicat și disconfort termic accentuat.

Alertă meteo ANM: cod galben de caniculă în Banat, Crișana și Transilvania

La primele ore ale acestei zile, ANM a emis o alertă meteo în Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei, unde vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35-37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități. O altă alertă meteo ANM a fost anunțată astăzi, pentru zilele de 22, 23 și 24  iulie.:

„În următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.”, anunță ANM.

Cod portocaliu de caniculă. Val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat

Codul portocaliu de caniculă este valabil pentru vineri 22 iulie, și sâmbătă 23 iulie, iar fenomenele vizate sunt căldura intensificată și disconfortul termic extrem de accentuat.

Fenomenele de caniculă vor fi aproape la întreg nivelul teritoriului, precipitațiile lipsind în aceste două zile de weekend:

„Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”, se arată în noua alertă meteo ANM.

Valul de căldură africană a curpins întreg teritoriul Europei, existând în anumite state temperaturi record, pentru prima dată, cum este cazul Marii Britanii.

Meteorologii au anunțat ieri, 19 iulie, valori de peste 40 de grade. În apropiere Londrei au fost zone unde vegetația a luat foc, progapându-se la casele din zonă.

Specialiștii spun că Europa trece prin cea mai grea perioadă din ultimii 125 de ani, datorită fenomelor extreme de caniculă accentuată, iar fenomenele nu vor înceta curând, mai spun aceștia.