Cod roșu de caniculă în Europa! Țările în care te vei topi dacă mergi în vacanță

Cod roșu de caniculă în Europa! Țările în care te vei topi dacă mergi în vacanță
OMM anunță cod roșu de caniculă în Europa

Cod roșu de caniculă în Europa!. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), valul de căldură intensă a venit dinspre Africa de Nord. Un sistem de presiune joasă din Atlantic, situat între Azore și Madeira, alimentează frontul cald, împingându-l spre vestul Europei. Agenția a publicat și lista cu țările în care te vei topi dacă mergi în vacanță.

Recordurile de temperatură se prăbușesc în urma unui val de căldură

Un val de căldură neobișnuit de timpuriu și de intens s-a răspândit din Africa de Nord în Europa înainte de solstițiul de vară. Fenomenul a adus temperaturi mai degrabă specifice celor din iulie sau august.

În unele părți din Spania și Franța, temperaturile sunt cu peste 10 grade mai ridicate decât media pentru această perioadă a anului, depășind multe recorduri lunare. Acest lucru este combinat cu seceta din multe părți ale Europei, conform OMM.

La data de 15 iunie, aproape o treime din populația americană se afla sub o formă sau alta de avertizare de căldură. În unele zone au fost raportate temperaturi de trei cifre.

Acestea au continuat de-a lungul coastei Golfului și în câmpiile nordice și centrale. Episoadele în curs de desfășurare urmează unui val de căldură prelungit în India și Pakistan în martie și aprilie.

Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură încep mai devreme și devin mai frecvente și mai severe. Majoritatea sunt din cauza concentrațiilor record de gaze cu efect de seră care captează căldura.

Ceea ce vedem astăzi este o avanpremieră a viitorului, mai spun reprezentanții agenției ONU.

OMM anunță cod roșu de caniculă în Europa

Conform datelor, valul de căldură abătut asupra Europei a fost alimentată de un sistem atlantic de presiune joasă între insulele Azore și Madeira, care a favorizat apariția aerului cald în vestul Europei. Agenția a publicat și lista cu țările în care te vei topi dacă mergi în vacanță.

În Spania temperaturile au depășit 40 de grade

Serviciul național spaniol de meteorologie și hidrologie AEMET a precizat că temperaturile din interiorul țării au depășit 40 de grtade în unele părți ale țării în zile consecutive în această săptămână.

Valorile au ajuns până la 43 de grade n provincia Toledo din centrul Spaniei. Valul de căldură ar trebui să se încheie până la sfârșitul weekendului, potrivit AEMET.

Aproape întreaga țară s-a confruntat cu un risc extrem de incendiu timp de câteva zile consecutive. Un aflux de praf saharian în Spania a agravat stresul pentru sănătate și mediu

Portugalia suferă de secetă

Institutul portughez pentru Mare și Atmosferă (IPMA) a raportat cea mai caldă lună mai din 1931, iar situația de secetă severă afectează 97% din teritoriu.

Franța a cunoscut cea mai caldă și cea mai secetoasă lună

Meteo-France a precizat că valul de căldură a fost cel mai timpuriu înregistrat vreodată și unul dintre cele mai intense.

„Precocitatea remarcabilă a acestui episod este un factor agravant Indicatorul termic național – media temperaturilor minime și maxime zilnice de la 30 de stații de observare reprezentative – a fost de 27,38°C sâmbătă, 18 iunie.

Aceasta a fost a doua cea mai ridicată după 27,95°C înregistrată pe 27 iunie 2019.”, a declarat Meteo-France.

Unele stații au înregistrat temperaturi cu 10 până la 14 grade peste normal și au înregistrat fie cea mai caldă zi absolută înregistrată vreodată, fie cea mai caldă zi de iunie înregistrată vreodată. St-Jean de Minervois, în sud-estul Franței, a raportat o temperatură de 40 de grade pe 16 iunie,  cea mai ridicată temperatură pentru Franța continentală atât de devreme în acest an.

În Franța, aproximativ 18 milioane de persoane s-au trezit săptămâna trecută cu alerte de caniculă care afectează aproximativ o treime din țară. Au fost emise avertizări de incendii de pădure din Pirinei, în sud, până în regiunea Parisului.

Turiștii și-au înmuiat picioarele în fântânile din apropierea Turnului Eiffel sau au căutat alinare în Mediterana. Pentru finalul acestei săptămâni Meteo-France a emis un cod portocaliu de furtuni, care se va prelungi până în weekend.

Cod roșu de caniculă în Italia

Pe lângă Spania, Portugalia și Franța, Italia va intra și ea sub cod roșu de caniculă. Meteorologii italieni au emis avertizarea pentru Sicilia, Calabria, Puglia și Basilicata, valorilte termice depășind la umbră 40 de grade celsius.

Centrul Elveției a înregistrat temperaturi peste media normală

Beznau, în centrul Elveției, a înregistrat o temperatură de 36,9 °C pe 19 iunie. Acesta a fost un nou record național de temperatură pentru luna iunie, potrivit MétéoSuisse.

Un nou record de temperaturi în Germania, după furtunile din ultima vreme

Stația meteo germană din Cottbus a stabilit un nou record al stației, de 39,2 °C, potrivit Serviciului meteorologic german DWD. Și în alte țări din Europa se înregistrează temperaturi mult peste medie.

În Germania pompierii se luptau cu mai multe incendii de vegetație, inclusiv unul la sud de capitala Berlin. Serviciul național de meteorologie a prezis că va continua și în weekend.

România va intra sub incidența valului torid

Căldura se mută în Europa Centrală și de Est. Conform ANM nici România nu scapă de acest val extrem de căldură. Asta urmează unei primăveri neobișnuit de secetoase.

Cod roșu de caniculă în Europa! Valul de secetă acopera continetul

Pe lângă temperaturile ridicate, principalul impact al acestui vârf de caniculă este acela de a accentua seceta în curs de desfășurare. OMM spune că nu sunt prognozate precipitații semnificative în următoarele zile, cu excepția unor furtuni izolate.

Zone întinse din sud-estul Europei Centrale până în nord-vestul Mării Negre suferă, de asemenea, de secetă.

SUA se confruntă cu al treilea an de secetă consecutiv

În SUA de cealaltă parte a Atlanticului, o mare parte din vestul SUA se confruntă cu al doilea sau al treilea an de secetă consecutiv, existând temeri legate de un stres hidric tot mai mare la începutul sezonului estival.

Cele mai mari două rezervoare din SUA, Lacul Mead și Lacul Powell, din Arizona, se află în prezent la cel mai scăzut nivel de când au fost umplute. Ambele sunt la puțin sub 30% din capacitate, potrivit Monitorului secetei din SUA. Porțiuni din centrul statului Nevada până în nord-vestul Arizonei se confruntă cu un risc critic de incendiu, potrivit Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Concluzie

O pătură de aer cald se întinde de la Marea Mediterană până la Marea Nordului aduce în mare parte din Europa de Vest primul val de căldură al verii, cu temperaturi care au depășit 30 de grade de la Londra la Paris.

Meteorologii spun că valul de căldură neobișnuit este un semn a ceea ce va urma pe măsură ce încălzirea globală continuă, mutând în calendar temperaturile pe care Europa le-ar fi văzut anterior doar în iulie și august.

„În unele părți din Spania și Franța, temperaturile sunt cu peste 10 grade mai mari – ceea ce este enorm – decât media pentru această perioadă a anului”, a declarat Clare Nullis, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale de Meteorologie din Geneva.

Un alt efect al valului de căldură este că Franța a introdus numeroase măsuri pentru a face față temperaturilor extreme din verii, după valul de căldură mortal din 2003, în urma căruia au murit aproximativ 15.000 de persoane. Autoritățile au ordonat raționalizarea apei în nordul Italiei și în unele părți din Franța și Germania.