Recensământ 2022: cât de interesați sunt românii de autorecenzare și cum faci rost de o zi liberă la locul de muncă

Recensământ 2022: cât de interesați sunt românii de autorecenzare și cum faci rost de o zi liberă la locul de muncă

În momentul de față, locuitorii țării noastre au obligația de a participa la cea mai recentă rundă de recensământ național. 2022 este, de asemenea, anul în care o nouă metodă de recenzare a fost inclusă în opțiuni, după cum vom putea vedea în cele ce urmează.

În cadrul recensământului ce are loc anul acesta, în România, toți cetățenii au ocazia de a se autorecenza online, pe site-ul oficial recensamantromania.ro.

De asemenea, pentru clarificarea oricărei nelămuriri, în ceea ce privește cele mai uzuale întrebări legate de acest recensământ, autoritățile au pus la dispoziția românilor un număr de telefon la care pot primi informații utile despre procedură.

Recensământul se va desfășura între 14 martie și 15 mai, perioadă în care vei putea să faci asta de unul singur, online. În cazul în care nu vei avea posibilitatea să te autorecenzezi online, dintr-un motiv sau altul, trebuie să știi că în localitatea ta va exista un punct de recenzare, în format „fizic”, de data aceasta.

Extrem de important de știut este că, în cazul în care refuzi să participi la acest recensământ, riști amenzi cuprinse între 1.000 lei și 3.000 lei.

Ce avantaj ai dacă participi la acest recensământ

În cazul în care ai decis să te autorecenzezi online, află că ai dreptul la o zi liberă, la locul de muncă. Mai exact, pentru a beneficia de ziua liberă, tot ce trebuie să faci este să completezi corect și complet chestionarul.

„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a declarat președintele INS, Tudorel Andrei.

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai a anului 2023.

Pănă în momentul de față, un număr impresionat de români au ales să se recenzeze online. Printre zonele fruntașe se numără Municipiul București, județul Ilfov, județul Cluj, urmat de Broșov, Timiș și Constanța. La coada clasamentului se află județele Caraș-Severin și Mehadinți.

Citește și: