Recensământul vine cu amenzi fabuloase pentru români: cum ajungi să plătești între 1000 și 3000 de lei

Recensământul vine cu amenzi fabuloase pentru români: cum ajungi să plătești între 1000 și 3000 de lei

Anul 2022 va fi anul recensământului în România, iar având în vedere importanța majoră a informațiilor colectate, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptului că unii românii vor fi pasibili de amenzi fabuloase.

În teorie, recensământul este un tip de sondaj sub forma unui chestionar la care ai face bine să răspunzi într-o manieră cât se poate de sinceră și clară. În cazul în care crezi că nu ar trebui să te stresezi prea mult cu respectivele răspunsuri, te înșeli însă amarnic. Nu de alta, dar răspunsurile incomplete sau greșite, combinate cu refuzul de a răspunde la anumite întrebări, te pot duce în situația unei amenzi între 1000 și 3000 de lei.

Recensământul nu este opțional

O parte importantă din efortul de recensământ se realizează în conformitate cu OUG 19/2020, iar documentul cu pricina prevede sancțiuni sub formă de amenzi între 1000 și 3000 de lei pentru persoanele care se gândesc să refuze să ofere informații prevăzute în chestionarul de recensământ. În aceeași categorie intră și furnizarea datelor incomplete sau eronate. Până și refuzul pur și simplu de a refuza să participi la recensământ poate face subiectul unei amenzi.

Într-o situație foarte delicată financiar se află și recenzorii. Cei care colectează informațiile de la populație și le folosesc în alte scopuri decât cele statistice, ori divulgă date cu caracter personal culese de la populația recenzată, riscă amenzi între 1500 și 5000 de lei, se arată în aceeași Ordonanță de Urgență, în articolul 54 după cum urmează:

Articolul 54 din OUG 19/2020

Alineatul (1) Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
a) împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor care fac obiectul recensământului, în conformitate cu prevederile OUG 19/2020 sau împiedicarea desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
b) refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;

Pentru cele de mai sus, sancțiunile sub formă de amenzi sunt între 1000 și 3000 de lei. În cazul recenzorilor, sancțiunile sunt între 1500 și 5000 de lei pentru următoarele acțiuni menționate în alienatul 2 al aceleiași ordonanțe de urgență:

Constituie contravenţii şi următoarele fapte prevăzute la articolul 54 din OUG 19/2020, alineatul (1):
c) nerespectarea de către personalul de recensământ prevăzut la art. 16 alin. (4) a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populaţiei şi de păstrare a caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni;
d) împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale aflate în proprietate privată, precum și în cele aparținând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului;
e) utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obţinute în alte scopuri decât cele statistice.

Citește și: