Reacția Ucrainei, după ce Ungaria s-a arătat dispusă să plătească în ruble gazele rusești: „Fiți de partea corectă a istoriei”

Reacția Ucrainei, după ce Ungaria s-a arătat dispusă să plătească în ruble gazele rusești: „Fiți de partea corectă a istoriei”

Ucraina a declarat joi că poziția Ungariei conform căreia este pregătită să plătească în ruble pentru gazul rusesc a fost o atitudine „neprietenoasă” care distruge unitatea Uniunii Europene în legătură cu invazia Rusiei. Ucraina a mai declarat că poziția Ungariei față de acuzațiile de atrocități rusești întărește sentimentul de impunitate cu privire la Rusia, încurajând-o astfel „să comită noi atrocități împotriva ucrainenilor”.

Cum a reacționat Ucraina după ce Ungaria a spus că poate plări gazele rusești în ruble

„Dacă Ungaria dorește cu adevărat să ajute la încheierea războiului, iată cum să o faceți: nu mai distrugeți unitatea în UE, sprijiniți noi sancțiuni anti-ruse, acordați asistență militară Ucrainei și nu creați surse suplimentare de finanțare pentru mașina militară a Rusiei. Niciodată nu este prea târziu pentru a ajunge pe partea corectă a istoriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, potrivit Reuters.

În cursul zilei de miercuri, Ungaria a anunţat că este gata să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord cu UE, care și-a dorit un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie iar acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.

Un lung război de uzură în Ucraina va avea consecințe globale uriașe

Invazia rusă asupra Ucrainei se transformă într-un război strident de uzură care prevestește luni de mai mult carnagiu uman și va transmite unde de șoc de la atacul lui Vladimir Putin milioanelor de oameni de pe tot globul, notează CNN.

Reevaluările rapide ale duratei, caracterului și costurilor războiului sunt determinate de schimbarea strategică a Rusiei de la o încercare blocată de a lua Kievul și de a răsturna guvernul către o reorientare a forței militare în zonele de sud și de est.

În primele zile ale războiului, în urmă cu șase săptămâni, părea posibil ca un blitzkrieg rus să atace rapid țara și să pună mâna pe capitală. Dar rezistența acerbă a Ucrainei, susținută de armele occidentale și pierderile grele ale Rusiei au dus la o schimbare a planului Moscovei.

Cu toate acestea, redistribuirea, care a permis să fie dezvăluită lumii o dâră îngrozitoare de atrocități, nu înseamnă că un război vicios pe care Putin nu își poate permite să-l piardă s-a încheiat. De fapt, se asigură că forțele economice, politice și internaționale dezlănțuite de conflict vor dura luni de zile și vor avea un bilanț mai profund.

Iar consecințele misiunii nemiloase a Rusiei nu vor fi limitate în Europa.