Reacția lui Alexandru Rafila la situația pandemică din China: „Nu are legătură cu ce se întâmplă în Europa“

Reacția lui Alexandru Rafila la situația pandemică din China: „Nu are legătură cu ce se întâmplă în Europa“

De la descoperirea unui focar de Omicron, în urmă cu trei săptămâni, orașul chinez Shanghai a fost închis complet, ceea ce i-a înfuriat pe locuitori. Oamenii au fost închiși în casele lor, toți cei testați pozitiv fiind trimiși în centre de carantină. Disperați, mulți au apelat la rețelele sociale pentru a se plânge de restricții și de lipsa proviziilor. Imaginile apărute în mediul online au îngrozit omenirea. Ce spune medicul român Alexandru Rafila despre situația pandemică din China?

Ce crede Alexandru Rafila că se întâmplă în China

Cu peste 20.000 de cazuri noi pe zi, autoritățile din Shanghai fac eforturi considerabile să găsească suficient spațiu, având în vedere că metropola are o populație de 26 de milioane de locuitori. Din cauza valului de coronavirus, orașul a transformat sălile de expoziții și școlile în centre de carantină și a înființat spitale improvizate. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, ceea ce vedem că se întâmplă în China nu are legătură cu Europa.

„Nu are legătură” cu Europa

Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că situaţia din China, care se confruntă cu un nou val al pandemiei de COVID-19, „nu are legătură” cu cea din Europa, întrucât această țară asiatică este afectată de tulpina Omicron. În plus, cele mai multe dintre statele din zona europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt în zona verde acum.

„Situaţia din China, în ceea ce priveşte pandemia, nu are legătură cu situaţia din Europa. Acolo circulă tulpina Omicron, care şi în România şi în regiunea europeană OMS a circulat şi, dacă vă uitaţi în toate ţările din această regine, s-a ajuns în zona verde în aproape toate ţările”, a spus Alexandru Rafila, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă.

Orașul Shanghai se află în carantină totală

Shanghai, cel mai puternic centru economic al Chinei, se confruntă cu un nou val al pandemiei de coronavirus, autorităţile de aici luând măsuri drastice pentru oprirea răspândirii virusului, în cadrul aşa-numitei strategii „zero COVID”. Luni, 18 aprilie, au fost anunţate şi primele trei decese cauzate de Omicron. Un comunicat al Comisiei de Sănătate a precizat că cele trei persoane aveau vârste cuprinse între 89 și 91 de ani, semnalau mai multe comorbidități și nu erau vaccinate.

Situația este atât de gravă aici, încât China a trimis armata şi mii de angajaţi din domeniul sănătăţii pe străzi, pentru a ajuta la efectuarea testelor Covid-19 pentru toţi cei 26 de milioane de locuitori ai metropolei. Izolarea strictă i-a determinat pe oameni să își urle frustrarea de la balcon.

Citește și: