Profesorul din Cluj închis 8 ani în China pentru o fraudă de 80 de dolari, eliberat. Ce se întâmplă acum cu el în drum spre România

Profesorul din Cluj închis 8 ani în China pentru o fraudă de 80 de dolari, eliberat. Ce se întâmplă acum cu el în drum spre România

Profesorul clujean Marius Balo, închis opt ani în China pentru o fraudă de 80 de dolari, a fost eliberat din închisoare la sfârșitul lunii martie, însă nu poate veni încă în România, deși abia așteaptă să se întoarcă la cei dragi. Motivul a fost dezvăluit chiar de el. După atâția ani petrecuți într-unul dintre cele mai dure penitenciare din lume, românul nu mai arată la fel, după cum a mărturisit colegul său de celulă.

Marius Balo a fost eliberat, după opt ani de detenție

Marius Balo a stat închis în China, timp de opt ani, unde și-a ispășit pedeapsa pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Potrivit profesorului român, banii i-a primit din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor.

Clujeanul a ieșit din închisoare la 29 martie, după ce a stat în spatele gratiilor timp de opt ani. Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, unde lucra ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Fiind și profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional și financiar.

Ce acuzații i s-au adus profesorului clujean

Totul s-a năruit în 28 martie 2014, când a fost pus sub acuzare de autorităţile chineze pentru fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. După cei opt ani petrecuți în închisoare, Balo a fost eliberat. Doar că profesorul român este acum blocat în Shanghai, oraș aflat în carantină din cauza noului coronavirus, neputând pleca spre România.

Marius Balo
Marius Balo

Românul nu poate pleca încă din China

Într-un mesaj adresat presei locale, Marius Balo a precizat că este blocat de 10 zile într-o cameră de hotel.

„Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost întemnițat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai deoarece orașul a intrat în lockdown complet.. mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reușit cei de acasă să îmi achiziționeze un nou bilet pentru data de 17 aprilie cu aterizare la Cluj pe 18. Sper din suflet ca să nu se anuleze și acest zbor.

Fiind blocat de aproape 10 zile într-o cameră de hotel, am avut la îndemână timp suficient pentru a parcurge o mare parte din articolele și reportajele de presă care s-au publicat în sprijinul meu în ultimii ani. Va mărturisesc, aveam o oarecare idee despre faptul că sunt susținut într-adevăr de cei de acasă.. însă nu mi-am imaginat un asemenea efort concertat, timp de ani de zile, al atâtor oameni, încât să ajungă să imprime cauzei o asemenea amvergură. (…)

Doresc să folosesc acest prilej pentru a vă mulțumi pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine și il rog pe bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze, iar mie să îmi dăruiască putere și pricepere pentru a mă arăta vrednic de încrederea pe care mi-ați acordat-o”, a spus profesorul, potrivit Ziuadecluj.ro.

Colegul de celulă al lui Balo a făcut dezvăluiri impresionante

În 2014, Balo a fost arestat în China pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii chinezi au susținut că românul a încasat 80 de dolari de la niște străini, fără să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni.

Potrivit lui Dima Siakatsky, un bielorus eliberat vara trecută din închisoarea Qingpu, după 40 de luni de detenţie pentru un presupus abuz de card de credit, și coleg de celulă cu Balo, „Marius nu mai este acelaşi tânăr pe care îl vedeţi în fotografiile din presă. Are o barbă groasă, este complet chel şi nu a luat în greutate nici măcar un gram.”.

Citește și: