Putin vrea un nou sistem pentru conținutul „toxic” pe internet: ce face Kremlinul în acest sens

Putin vrea un nou sistem pentru conținutul

Președintele rus Vladimir Putin vrea să “schimbe” internetul. El a ordonat administrației sale să ia în considerare un nou sistem pentru a interzice conținutul ”toxic” de pe internet.

Noul sistem, cuprins într-o listă de ordine prezidențiale de pe site-ul Kremlinului, este descris ca un ”registru autoreglementat al conținutului toxic” care ar urma să fie folosit ”pentru protejarea minorilor”, conform Reuters.

Kremlinul ar urma să analizeze sistemul până la 1 iunie, anul acesta. Putin a făcut aluzie la planuri pentru o combatere mai radicală a conținutului online. El dă vina pe internet pentru corupția tinerilor și pentru că a alimentat protestele de stradă ale oponenților politici considerați extremiști de către autorități.

De asemenea, Rusia a intensificat anul trecut presiunea asupra companiilor străine de tehnologie. Mai exact, a impus penalizări, inclusiv o amendă de aproape o sută de milioane de dolari împotriva Google, pentru că nu a șters conținutul interzis. În decembrie, Putin și-a exprimat sprijinul pentru o propunere a unui membru al consiliului său pentru drepturile omului pentru un nou mecanism voluntar de interzicere a conținutului toxic, pe care platformele online ruse ar fi de acord în schimbul unui tratament preferințial în fața platformelor străine.

Putin lovește Google la încasări: primele amenzi pentru ”conținutul ilegal” pe care îl găsești pe motorul de căutare

În mai anul trecut, au început să circule online câteva amenințări din partea administrației de la Moscova la adresa Google. Deoarece gigantul din Mountain View a refuzat să se conformeze, au început să curgă amenzile.

Google a primit mai multe amenzi în valoare totală de șase milioane de ruble sau 66.800 de euro de la autoritatea rusă pentru monitorizarea internetului, după ce compania americană a refuzat să șteargă conținut online interzis.

Amenzile au fost confirmate la aproximativ 24 de ore după ce autoritatea rusă Roskomnadzor, responsabilă de activitatea online din Rusia, a oferit Google o singură zi pentru a șterge nu mai puțin de 26.000 de materiale care au fost clasificate ca fiind ilegale de către Kremlin. Printre penalitățile promise se numărau amenzi în valoare de 10% din încasările Google de pe ultimul an, dar și încetinirea vitezei de acces a serviciilor companiei.

Citește și: