Rusia lovește Google la încasări: primele amenzi pentru ”conținutul ilegal” pe care îl găsești pe motorul de căutare

Rusia lovește Google la încasări: primele amenzi pentru ”conținutul ilegal” pe care îl găsești pe motorul de căutare

În urmă cu câteva zile, au început să circule online câteva amenințări din partea administrației de la Moscova la adresa Google. Deoarece gigantul din Mountain View a refuzat să se conformeze, au început să curgă amenzile.

Google a primit mai multe amenzi în valoare totală de șase milioane de ruble sau 66.800 de euro de la autoritatea rusă pentru monitorizarea internetului, după ce compania americană a refuzat să șteargă conținut online interzis.

Amenzile au fost confirmate la aproximativ 24 de ore după ce autoritatea rusă Roskomnadzor, responsabilă de activitatea online din Rusia, a oferit Google o singură zi pentru a șterge nu mai puțin de 26.000 de materiale care au fost clasificate ca fiind ilegale de către Kremlin. Printre penalitățile promise luni se numărau amenzi în valoare de 10% din încasările Google de pe ultimul an, dar și încetinirea vitezei de acces a serviciilor companiei.

Nu a durat mult până când amenzile la adresa Google s-au materializat, dar nu au fost nici pe departe atât de mari pe cât se credea inițial. Nu de alta, dar gigantul american a încasat 182 de miliarde de dolari în 2020, iar amenda a fost de doar 82.000 de dolari, conform datelor obținute de Reuters. De fapt, a fost vorba de trei amenzi separate a câte 2 milioane de ruble pentru totalul de mai sus.

În cazul fiecăreia dintre cele trei amenzi, argumentul a fost că Google a efectuat mai multe infracțiuni administrate pe teritoriul Rusiei. Ca referință, majoritatea conținutului șters de către Google are legătură cu apelurile la proteste după încarcerarea lui Alexei Navalny în luna ianuarie a acestui an, un important critic la adresa lui Vladimir Putin și a altor oligarhi ruși. La scurt timp după acel episod, autoritățile ruse au dat în judecată Google, Twitter și Facebook pentru că au încurajat prezența copiilor la proteste pentru susținerea lui Navalny, o acțiune ilegală în Rusia. Nu a durat mult până când Roskomnadzor a încetinit semnificativ accesul la Twitter și este foarte probabil ca Google să pățească la fel.