13 oct. 2022 | 15:54

Putin și Erdogan s-au întâlnit în Kazahstan. Ce ofertă are președintele Rusiei pentru Turcia

ULTIMA ORĂ
Putin și Erdogan s-au întâlnit în Kazahstan. Ce ofertă are președintele Rusiei pentru Turcia

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni joi cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru discuții în Kazahstan, întâlnire în cadrul căreia este probabil ca turcii să aducă în discuție idei pentru pacea din Ucraina, a declarat pentru presă Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului.

Erdogan ar putea aborda subiectul păcii în Ucraina, la întâlnirea cu Putin

Update 13 octombrie, ora 15.42. Președintele rus Vladimir Putin a lansat ideea unui important hub de gaze în Turcia, în timpul discuțiilor cu Recep Tayip Erdogan.

„Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări astăzi, chiar și în Europa. Am putea lua în considerare posibilitatea creării unui hub de gaze în Turcia pentru aprovizionarea altor țări. (…) L-am putea crea împreună, desigur, ar fi și o platformă nu numai pentru aprovizionare, ci și pentru determinarea prețului, deoarece asta este o problemă foarte importantă. Astăzi, aceste prețuri sunt vertiginoase; am putea reglementa cu ușurință la un nivel normal de piață, fără nicio conotație politică”, i-a spus Putin lui Erdogan.

Liderul de la Kremlin a sugerat, miercuri, că Rusia ar putea crea un important hub de gaze în Turcia prin redirecționarea livrărilor destinate conductelor submarine avariate Nord Stream. În schimbul televizat dintre cei doi lideri, Erdogan nu a comentat ideea propusă de Putin, scrie The Guardian.

Update 13 octombrie, ora 14.21. Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan au început discuțiile la Astana, Kazahstan. Cei doi președinți se află în țară pentru Conferința privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia. Kremlinul a sugerat că Turcia ar putea propune idei pentru pacea cu Ucraina.

Știrea inițială

„Acum mulți spun că turcii sunt gata să vină cu alte inițiative în contextul soluționării conflictului ucrainean”, a declarat Ushakov.

„Există informații în presă potrivit cărora partea turcă prezintă considerații specifice în acest sens, nu exclud ca Erdogan să abordeze activ acest subiect în timpul contactului de la Astana. Așadar, ne așteaptă o discuție foarte interesantă și, sper eu, utilă”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în marja unui summit în Kazahstan pe 13 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi lideri se vor concentra pe războiul în curs de desfășurare declanșat de Rusia în Ucraina și pe legăturile bilaterale ruso-turce.

Mai devreme în cursul zilei, agențiile de știri AFP și dpa au citat oficiali turci care au declarat că cei doi președinți se vor întâlni la Astana în timpul Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), care începe pe 12 octombrie.

Președintele turc vrea să îi aducă față în față pe Putin și Zelenski

Erdogan și Putin s-au întâlnit ultima dată la mijlocul lunii septembrie în Uzbekistan, în marja unui summit al liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Turcia, membră NATO, s-a poziționat ca mediator între Ucraina și Rusia de când Moscova a lansat o invazie a vecinului său la 24 februarie. În timp ce Ankara a criticat Moscova, ea nu s-a alăturat sancțiunilor economice și financiare occidentale paralizante.

Erdogan și-a exprimat în mod public speranța că îi poate aduce pe Putin și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski împreună pentru discuții în vederea opririi războiului.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat într-un interviu televizat că ambele părți s-au îndepărtat de diplomație de la discuțiile purtate în martie la Istanbul între negociatorii ruși și ucraineni.

„Pe măsură ce războiul ruso-ucrainean se prelungește, din păcate, situația se înrăutățește și se complică”, a declarat Cavusoglu, care a cerut o încetare imediată a focului. „O încetare a focului trebuie să fie stabilită cât mai curând posibil. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”.