10 oct. 2022 | 17:58

Putin, gata de negocieri? Erdogan anunță că Rusia ar putea discuta cu Occidentul pe tema Ucrainei

ULTIMA ORĂ
Putin, gata de negocieri? Erdogan anunță că Rusia ar putea discuta cu Occidentul pe tema Ucrainei

Președintele Vladimir Putin s-ar putea întâlni săptămâna aceasta cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru a discuta o propunere turcă de a găzdui discuții între Rusia și Occident pe tema Ucrainei, a declarat luni Kremlinul.

Rusia, gata de negocieri cu Ucraina?

Dictatorul rus Vladimir Putin vrea să negocieze un „nou mare târg” cu Occidentul, care se referă parțial la Ucraina, potrivit lui Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

„Înțelegerea noastră este că domnul Putin vrea să aibă o nouă înțelegere cu Occidentul. Este vorba parțial despre Ucraina, fără îndoială. Dar problema mai mare este, într-adevăr, o nouă înțelegere între Rusia și lumea occidentală”, a declarat Kalin.

Potrivit acestuia, Moscova consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece, sub președinții Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn, nu mai reflectă Rusia de astăzi.

„Există o nouă Rusie, există o nouă lume, există o nouă realitate, iar ei vor să aibă o nouă înțelegere”, a spus Kalin.

El a mai spus că, în ciuda respingerii de către partea ucraineană a lui Vladimir Putin ca persoană cu care se poate purta orice negociere, în opinia sa, negocierile vor fi probabil reluate la un moment dat.

„Întrebarea este: când ne vom întoarce la ele și cât de mult rău va fi fost făcut până atunci?”. a spus Kalin.

Erdogan joacă rolul de mediator

Anterior, într-o convorbire telefonică cu Putin, Erdogan a declarat că este pregătit să medieze în procesul de negociere pentru a obține pacea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia nu a primit niciun semnal cu privire la perspectiva unor negocieri cu Occidentul în Turcia, dar nu a exclus ca Putin să discute acest lucru cu Erdogan.

Atât Putin, cât și Erdogan sunt așteptați să viziteze Kazahstanul în această săptămână.

Tensiunile dintre Occident și Rusia în legătură cu invazia de șapte luni a Ucrainei continuă să crească, Moscova lansând luni atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei ca răspuns la o explozie din weekend care a avariat grav un pod construit de Rusia spre Crimeea.

Turcia, care are relații strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul, a fost văzută ca un potențial mediator în conflict, iar în iulie a ajutat la medierea unui acord pentru exportul de cereale ucrainene blocate în porturile din Marea Neagră.