Erdogan s-a înțeles cu Putin să deblocheze porturile ucrainene

Erdogan s-a înțeles cu Putin să deblocheze porturile ucrainene

Vladimir Putin i-a transmis președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că Moscova este pregătită să colaboreze cu Ankara pentru a elibera porturile ucrainene pe care Rusia le-a blocat din cauza conflictului cu Ucraina. Liderul de la Kremlin a remarcat „pregătirea” Rusiei „de a contribui la tranzitul maritim nestingherit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci”. „Acest lucru se aplică și exporturilor de cereale din porturile ucrainene”, a dat asigurări liderul rus.

Vladimir Putin, dispus să facă un compromis

În conversația lor telefonică din 30 mai, Putin și Erdogan au vorbit despre situația din Ucraina, concentrându-se pe navigarea sigură în Marea Neagră și Marea Azov și eliminarea amenințării minelor din adâncuri. Preeșdintele Rusiei a arătat disponibilitatea Moscovei de a facilita tranzitul maritim nestingherit al mărfurilor, în coordonare cu Turcia. Același lucru se referă la exporturile de cereale din porturile ucrainene, scrie TASS.

Kremlinul a spus că cei doi președinți au discutat despre „asigurarea unei navigații sigure în Mările Negre și Azov” și „eliminarea amenințării minelor în apele lor”. Zeci de nave-containere sunt blocate în porturile ucrainene, care sunt înconjurate de forțele rusești, sufocând exporturile de grâu și alte mărfuri din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă aproximativ 30% din exporturile globale de grâu.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre situația din porturi, securitatea alimentară și cooperarea militară.

„Sunt de acord în unanimitate asupra necesității restabilirii păcii. Apreciem asistența Turciei în acest proces”, a scris șeful de stat ucrainean pe Twitter.

Apel la Rusia să deblocheze porturile ucrainene

Comunitatea internațională a cerut Rusiei să deblocheze porturile și să permită exportul de cereale ucrainene. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a discutat la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, cărora le-ar fi spus că Rusia este pregătită să ajute la găsirea opțiunilor pentru exportul nestingherit de cereale din porturile Mării Negre. Dar a legat relaxarea blocadei ruse asupra porturilor Ucrainei de Occident, pe care îl somează să ridice sancțiunile impuse după invazie.

Turcia joacă un rol cheie în reluarea negocierilor de pace

Biroul lui Erdogan a confirmat că Turcia i-a spus lui Putin că este pregătită să-și reia rolul în încheierea războiului din Ucraina, inclusiv participarea la un posibil „mecanism de observare” între Ucraina, Rusia și ONU. Negocierile de la Istanbul din martie nu au progresat, dar Turcia, care are legături strânse atât cu Kievul, cât și cu Moscova, s-a prezentat ca un posibil mediator.

Citește și: