Decretul semnat de Zelenski: Ucraina nu va negocia cu Putin niciodată. Ce scrie în document

Decretul semnat de Zelenski: Ucraina nu va negocia cu Putin niciodată. Ce scrie în document

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marți un decret care prevede că nu vor avea loc negocieri cu președintele rus Vladimir Putin.

Zelenski nu va negocia cu Putin. Ce decret a semnat președintele ucrainean

Ultima măsură luată de Kiev a venit după ce parlamentul rus a ratificat acordurile privind anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie.

Vinerea trecută, Putin a semnat acorduri cu autoritățile separatiste din regiunile separatiste ucrainene privind aderarea la Rusia, în urma referendumurilor desfășurate în perioada 23-27 septembrie.

Votul are loc după mai bine de șapte luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie.

Referendumurile au fost condamnate de comunitatea internațională, națiunile europene și SUA calificându-le drept o „farsă” și subliniind că nu vor fi recunoscute.

Conținutul documentului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pus în aplicare decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare, care afirmă imposibilitatea de a negocia cu omologul său rus Vladimir Putin, precum și necesitatea de a consolida capacitatea de apărare a Ucrainei.

Zelenski a promulgat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei (care datează din 30 septembrie 2022).

„Cu privire la acțiunile Ucrainei ca răspuns la încercarea Federației Ruse de a anexa teritoriile statului nostru, pentru a garanta securitatea spațiului euroatlantic și a Ucrainei și pentru a restabili integritatea teritorială”.

NSDC a decis următoarele:

  • Constatarea imposibilității de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
  • Să aprobe textul apelului comun al președintelui, al președintelui Radei Verhovna și al prim-ministrului Ucrainei către Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO – n.r.).
  • Cabinetul de miniștri al Ucrainei urmează să pregătească propuneri pentru un sistem de garantare a securității pe mai multe niveluri, bazat pe acorduri multilaterale și bilaterale ale Ucrainei, care vizează aducerea potențialului de apărare al Ucrainei la un nivel care să asigure un răspuns garantat la agresiunea armată a Federației Ruse, consolidarea sprijinului militar acordat Ucrainei în vederea consolidării capacităților sale de apărare, promovarea dezvoltării industriei militare și creșterea semnificativă a amplorii și volumului de pregătire individuală și colectivă a militarilor ucraineni.
  • În contextul escaladării de către Federația Rusă, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei ar trebui să asigure consolidarea capacității de apărare a Ucrainei prin creșterea furnizării de asistență militară și tehnică pentru Ucraina.
  • Rada Supremă a Ucrainei trebuie să crească nivelul de stabilitate în stat, să accelereze adoptarea proiectelor de lege relevante privind sancțiunile adecvate și alte răspunsuri la escaladarea din partea Federației Ruse.
Etichete: