Putin ar fi dat termen armatei ruse să captureze Donbas până la 1 iulie

Putin ar fi dat termen armatei ruse să captureze Donbas până la 1 iulie

Președintele Vladimir Putin ar fi dat termen soldaților ruși să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie. Recent, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a susținut că atacul Moscovei din Donbas este „cel mai mare de pe teritoriul european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”.

Ordin dat de Putin pentru armata rusă

Astfel, până în prima zi a lunii iulie se urmărește cucerirea întregului bazin carbonifer Donbas (estul Ucrainei), relatează agenţia de presă Unian, citând serviciile de informaţii ucrainene.

Planurile Kremlinului prevăd cucerirea regiunii Lugansk, spun surse din serviciile secrete ucrainene. Pe de altă parte, având în vedere că situaţia este mult mai dificilă pentru invadatori în Doneţk, pentru ocuparea acestei regiuni le-a fost alocat mai mult timp, până la 1 iulie.

Donbasul este dorit de Kremlin

Se pare că forțele rusești agresoare au renunţat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte Lugansk şi Doneţk), afirmă surse din serviciile de informaţii ucrainene. Anterior, administraţia militară regională ucraineană din Lugansk spunea că aproximativ 95% din teritoriul regiunii se află deja sub control rus.

În aceste momente se duc bătălii înverşunate la Severodoneţk, centrul administrativ al regiunii Lugansk din 2014, după ce separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova au ocupat o parte din această zonă.

Şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, a dezvăluit că armata rusă controlează deja o parte din Severodoneţk, unde au loc lupte de stradă, dar că nu există pericolul încercuirii trupelor ucrainene.

Lupte grele în estul Ucrainei

După ce a renunţat la cucerirea capitalei Kiev în prima etapă a invaziei, Kremlinul s-a concentrat pe estul Ucrainei, pe ocuparea regiunilor Doneţk şi Lugansk. La 24 februarie, Federația Rusă a început un război împotriva Ucrainei, primul act major de agresiune împotriva unui stat independent în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, Moscova îşi încetineşte intenționat ofensiva în Ucraina, pentru a permite evacuarea civililor.

„Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat, pentru a evita victime în rândul populaţiei civile”, a spus oficialul rus.

Ce a făcut președintele Rusiei recent

În urmă cu doar câteva zile, liderul de la Kremlin a simplificat acordarea cetăţeniei ruse pentru cetățenii din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, unde armata lui Vladimir Putin are control parțial şi al căror teritoriu formează un coridor terestru între cele două provincii separatiste din estul Ucrainei şi peninsula Crimeea (anexată de Rusia).

Citește și: