Decretul semnat de Putin. Ce urmează să se întâmple cu copiii orfani din Donbas

Decretul semnat de Putin. Ce urmează să se întâmple cu copiii orfani din Donbas

Vladimir Putin luptă pe toate fronturile. Recent, liderul de la Kremlin a adoptat un decret prin care simplifică acordarea cetăţeniei ruse copiilor orfani ucraineni şi persoanelor cu handicap ucrainene.

Președintele rus, decizie de ultimă oră. Ce vrea să facă liderul de la Kremlin

Actul normativ vizează orfanii fără ajutor familial şi persoanele cu handicap atât din autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk – recunoscute ca independente de Rusia în februarie, înainte să lanseze agresiunea împotriva Ucrainei – cât şi din tot restul Ucrainei.

De altfel, președintele Rusiei a simplificat în urmă cu doar câteva zile acordarea cetăţeniei ruse pentru cetățenii din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, în care armata lui Putin are control parțial  şi al căror teritoriu formează un coridor terestru între cele două provincii separatiste din estul Ucrainei şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Nu în ultimul rând, liderul de la Kremlin a revizuit un decret din aprilie 2019 care simplifica acordarea paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat ieri pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie.

Liderul de la Kiev spusese anterior că va negocia direct doar cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă Rusia va dori să se retragă pe linia de dinaintea invaziei.

„Este convenabil pentru Occident să susţină această inflexibilitate care nu este foarte bine întemeiată din punct de vedere intelectual”, a estimat ministrul rus de externe într-o declaraţie pentru filiala în limba arabă a postului de stat RT.

Negocierile de pace au fost oprite după atrocităţile comise de forţele ruse în suburbiile Kievului, scoase la iveală şi prezentate lumii de autorităţile ucrainene.

Lavrov a mai spus că Moscova nu vrea război în Europa, precizând că ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina.

„Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru. Dar vă atrag atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile”, a declarat Lavrov, într-o conferinţă de presă susținută la Muscat, capitala Oman.

Citește și: