Ucrainenii sunt sfătuiți să nu meargă la slujba de Înviere în zonele unde au loc lupte. Anunț făcut de liderul Bisericii ortodoxe din țara vecină

Ucrainenii sunt sfătuiți să nu meargă la slujba de Înviere în zonele unde au loc lupte. Anunț făcut de liderul Bisericii ortodoxe din țara vecină

Liderul Bisericii ortodoxe din Ucraina, mitropolitul Epifanie, i-a îndemnat pe preoţi şi credincioşi să evite participarea la slujba de Înviere în zonele unde au loc lupte între armata ucraineană și rusă. Potrivit acestuia, există temerea că bombardamentele vor continua și în zilele următoare, cu toate că lumea celebrează Paștele ortodox.

Fără slujbă de Înviere în Ucraina, în zonele unde au loc lupte grele

Mitropolitul Epifanie nu crede că pauza în bombardamente propusă de biserica ucraineană în această perioadă va rezista, motiv pentru care sfătuiește oamenii să rămână acasă, pentru a nu cădea pradă atacurilor rușilor.

„E greu de crezut că se va întâmpla (o pauză în bombardamente), pentru că inamicul încearcă să ne distrugă complet”, a declarat capul Bisericii ortodoxe din Ucraina.

Mitropolitul Epifanie a transmis un mesaj preoților

Slujba de Paşte se poate oficia dimineaţa sau după-amiaza, iar preoţii să încerce să evite aglomerația în biserici, a adăugat mitropolitul Epifanie. Însă, cel mai bine ar fi ca ucrainenii să urmărească ceremonia religioasă la televizor sau pe internet.

Ceremonia religioasă poate fi văzută la TV sau pe internet

De asemenea, șeful administraţiei militare regionale Lugansk din estul Ucrainei, Serhii Haidai, a avertizat, miercuri, cu privire la posibile atacuri ale Rusiei de Înviere. Astfel, le-a cerut locuitorilor regiunii să participe online la slujba.

„Ruşii vor încerca” să atace, aşa că „e mai bine să staţi acasă, să nu vă riscaţi viaţa. Să sărbătorim Paştele online”, a îndemnat acesta. „Vor organiza provocări în Duminica Paştelui. Salvaţi-vă viaţa, staţi acasă! Fac un apel către locuitorii din Lugansk care rămân în regiune şi care au fost deja evacuaţi. În regiunea Lugansk nu a mai rămas aproape nicio biserică în picioare; au fost distruse de Rusia. Bisericile care erau subordonate Patriarhiei Moscovei (a Bisericii Ortodoxe) au fost atacate de lumea rusă”, a subliniat guvernatorul regional Serhii Haidai.

„Nu vă riscaţi viaţa”

În aceste vremuri grele, sărbătorile pascale pot fi celebrate în format virtual, potrivit oficialului ucrainean.

„Ruşii pot profita de obiceiurile noastre şi pot înscena teroare în timpul uneia dintre cele mai importante sărbători creştine”, a spus Haidai. „Dacă li se va ordona să atace bisericile de Paşte, nu se vor opri. Ruşii vor încerca, sunt sigur. Aşa că e mai bine să staţi acasă, să nu vă riscaţi viaţa. Să sărbătorim Paştele online. Oameni se poate alătura slujbelor de Paşte de la distanţă prin intermediul emisiunilor TV şi online”, a completat șeful administraţiei militare regionale Lugansk.

La începutul acestei săptămâni, și şeful administraţiei militare regionale Sumî (nordul Ucrainei) i-a îndemnat pe oameni să participe la slujba de Paște prin intermediul internetului, în urma unor avertismente similare.

Citește și: