29 mart. 2022 | 09:53

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului dă asigurări că Rusia nu va folosi arme chimice în războiul din Ucraina. Singura situație în care le-ar folosi

ULTIMA ORĂ
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului dă asigurări că Rusia nu va folosi arme chimice în războiul din Ucraina. Singura situație în care le-ar folosi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că Rusia are un „concept de securitate internă” care subliniază când pot fi folosite armele nucleare. Astfel că Dmitri Peskov a declarat într-un interviu că Rusia ar folosi arme nucleare doar dacă însăși existența sa ar fi amenințată.

Dmitri Peskov, despre unica situație în care Rusia va folosi arme chimice în Ucraina

Comentariul lui Peskov a venit în timp ce intervievatorul CNN, Christiane Amanpour, l-a împins dacă este „convins sau încrezător” că președintele Vladimir Putin nu va folosi opțiunea nucleară în contextul ucrainean.

„Avem un concept de securitate internă și este public. Puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare să fie folosite. Deci, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci poate fi folosită în conformitate cu conceptul nostru”, a spus Peskov marți, potrivit Aljazeera.

Putin a ordonat luna trecută ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă. În conformitate cu ordinul, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat pe 28 februarie că forțele sale de rachete nucleare și flotele din nord și Pacific au fost plasate în serviciu de luptă sporit, a informat agenția de știri Interfax. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat pe 14 martie că „perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităților”.

Rusia a lansat racheta hipersonică Kinzhal care poate lovi ținte oriunde pe Pământ

Peskov a mai spus pentru CNN că războiul Rusiei în Ucraina „se desfășoară strict în conformitate cu planurile și scopurile care au fost stabilite în prealabil”. Comentariile vin după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avertizat că Putin ia în considerare utilizarea armelor chimice și biologice în Ucraina, deoarece a descris tactica Moscovei ca fiind din ce în ce mai „brutală”.

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că a lansat racheta hipersonică Kinzhal (Pumnal) care poate lovi ținte oriunde pe Pământ în decurs de o oră. Putin a mai spus, în decembrie, că Rusia este liderul global în rachete hipersonice, ale căror viteză, manevrabilitate și altitudine le fac dificil de urmărit și interceptat.

Rachetele Kinzhal fac parte dintr-o serie de arme dezvăluite în 2018. Rusia a folosit pentru prima dată racheta hipersonică în timpul campaniei sale militare din Siria în 2016.

Războiul a zdruncinat consensul global de securitate post-Război Rece, a pus în pericol aprovizionarea mondială cu culturi cheie și a ridicat temeri că ar putea declanșa un accident nuclear.

Separat, în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, dezafectată, au izbucnit incendii, dar ministrul resurselor naturale al țării a spus că flăcările au fost stinse și radiațiile se încadrează în limite normale. Cernobîl în 1986 a fost scena celui mai mare dezastru nuclear din lume.