Propaganda rusă folosește desene animate pentru a justifica invazia. Ce sunt învățați cei mici despre războiul din Ucraina | VIDEO

Propaganda rusă folosește desene animate pentru a justifica invazia. Ce sunt învățați cei mici despre războiul din Ucraina | VIDEO

Oamenii din aparatul de la Kremlin au fost timpul maeștri în manipulare și dezinformare, în unele cazuri chiar diabolici. Se vede foarte clar și acum, când Vladimir Putin merge la întâlniri cu stewardesele și zâmbește amical, în timp ce soldații mor pe front, sau când anunță că a pus în alertă arsenalul nuclear, mizând că va băga spaima în cei care îi aleg pe liderii lumii. Nu au fost uitați nici copiii. Un desen animat „le explică” ce s-a întâmplat cu Ucraina.

Rusia folosește desene animate pentru propagandă

Oamenii lui Vladimir Putin nu lasă nimic la voia întâmplării când vorbim de manipulare. Vedem ce s-a întâmplat în ultimele zile și cum și-a transmis președintele rus mesajele, deși în cele 11 zile de când a început războiul au murit mii de oameni în luptele din Ucraina.

Copiii nu au fost nici ei uitați, iar un desen animat le arată ce s-a întâmplat „cu adevărat” cu Ucraina. Evident este vorba de un mesaj trunchiat în care cuvântul „adevăr” nu-și găsește locul și în care rușii își spun povestea pe care o vor implementată în memoria conaționalilor, indiferent de vârstă.

Protagoniștii desenului animat sunt doi elevi, personaje care ilustrează Rusia și Ucraina, au observat jurnaliștii de la La Stampa. Vanya și Kolya sunt buni prieteni, colegi de clasă și petrec foarte mult timp împreună. La un moment dat Kolya pleacă de lângă prietenul său și își schimbă clasa și numele.

Își face noi prieteni (SUA, printre alții) și se apucă să-i lovească, cu ajutorul unui băț, pe foștii colegi de clasă: așa numitele republici Lugansk și Donețk, cărora doar Vladimir Putin le-a recunoscut independența. Numai că intervine Vanya și îi rupe bățul fostului coleg de clasă.

Filmulețul continuă și se explică versiunea Rusiei despre ce s-a întâmplat în cazul Ucrainei. La final se spune din nou că nu este vorba de un război, ci de o încercare de a dezarma un stat care își dorea să fabrice arme nucleare.

„Rusia a încercat să oprească uciderea oamenilor și să rezolve problema pașnic”, a fost concluzia filmului.

Toată vina este aruncată pe oficialii ucraineni care sunt acuzați că spun doar minciuni despre Rusia prietenilor din Occident și din Statele Unite ale Americii.

Citește și: