04 apr. 2022 | 14:55

Primul film Star Trek primește „haine moderne”: ce aduce nou versiunea 4K

ACTUALITATE
Primul film Star Trek primește „haine moderne”: ce aduce nou versiunea 4K

Dacă a existat vreodată un film Star Trek care să aibă nevoie de schimbare consistentă, atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere reputațional, acela a fost primul film de lungmetraj făcut vreodată.

Considerat de critici ca fiind plictisitor și steril, atunci când a apărut, porecla sa în fandom-ul Trek fiind, mult timp, „The Motionless Picture”, „Star Trek: The Motion Picture” a fost lansat, întâia oară, în 1979.

În 1997, regizorul Robert Wise a început procesul de reexaminare a filmului, punând la cale o ediție regizorală, în zorii erei DVD-ului, în 2001. Din câteva motive, versiunea cu totul mai bună a filmului a căzut în obscuritate, fiind indisponibilă publicului larg. Acum, la douăzeci de ani după ce filmul modificat al lui Wise și-a făcut debutul, varianta a primit un upgrade, sub forma unui remaster 4K pentru Paramount+.

„Star Trek-ul” lui Robert Wise se modernizează, în premieră

Cariera lui Robert Wise a început în 1934 și a ținut până în anii 2000. El și-a câștigat notorietatea în momentul în care a devenit editorul operei lui Orson Welles, „Citizen Kane”, iar mai apoi, pentru și mai controversatul „The Magnificent Ambersons”. Efectele speciale au fost, în cele din urmă, completate de Douglas Trumbull și John Dykstra.

Lungimea a fost o problemă pentru film, un pilot TV de 90 de minute extins la mai mult de două ore, umflat cu prea multe cadre cu efecte speciale dând naștere multor nemulțumiri, în cazul „Star Trek: The Motion Picture”. Paramount avea să producă ulterior o variantă și mai lungă a filmului, permițând ABC să ecranizeze o versiune TV de 143 de minute, care includea scene șterse și neterminate.

Există un zvon, aparent legat o postare de pe un forum din 2016, care sugerează că Wise a tăiat filmul în 1980 pentru a fi cu 12 minute mai scurt.

Se spune că noul proiect, care a fost anunțat în iulie 2021, „nu este neaparat o restaurare”, ci o modificare, astfel încât filmul să fie mai bun decât varianta originală. Acest lucru a însemnat scanarea materiei prime și recompunerea acesteia pentru a realiza o scanare 4K a filmului făcut inițial pe film de 35 mm.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele