Previziuni sumbre ale experților. Tot mai mulți oameni vor suferi de aceste boli, ca urmare a războiului din Ucraina

Previziuni sumbre ale experților. Tot mai mulți oameni vor suferi de aceste boli, ca urmare a războiului din Ucraina

Criza din Ucraina poate contribui la o creștere puternică a numărului de cazuri de infecție cu HIV și tuberculoză în această țară. Viața pacienților cu astfel de boli este în pericol, deoarece aceștia depind de o medicație regulată. Despre aceasta a informat directorul executiv al Fondului Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei, Peter Sands, într-un interviu acordat asociației editoriale Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Boala care face ravagii, din cauza războiului din Ucraina

„Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate efectele pe termen lung ale războiului, dar ne așteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză și HIV în Ucraina și în întreaga regiune”, a declarat el.

Potrivit expertului, deplasările pe scară largă, statul în spații înguste și încetarea asistenței medicale contribuie la răspândirea bolilor infecțioase. Mai mult, fondul dispune de date, potrivit cărora, chiar și înainte de începerea operațiunii speciale, Ucraina avea una dintre cele mai mari rate de tuberculoză și infectare cu HIV din regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale.

Potrivit estimărilor OMS, în 2020, în țară au fost înregistrate aproximativ 32.000 de cazuri de tuberculoză și, de asemenea, există aproximativ 260.000 de persoane infectate cu HIV. În acest sens, experții sunt îngrijorați de starea asistenței medicale din această țară.

Conflictul din Europa face din ce în ce mai greu de gestionat bolile

„Peste 150 de unități medicale au fost avariate sau distruse, personalul medical și pacienții au fost strămutați, răniți sau uciși”, a subliniat Sands.

Potrivit acestuia, această situație este deosebit de periculoasă pentru viața bolnavilor de tuberculoză și a persoanelor infectate cu HIV.

Prin urmare, Fondul mondial de luptă împotriva acestor boli pledează pentru crearea unui coridor umanitar protejat pentru a livra medicamente în țară și a scoate din țară persoanele care doresc să părăsească Ucraina.

„Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate consecinţele pe termen lung ale războiului, dar ne aşteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză şi HIV în Ucraina şi în întreaga regiune”, a declarat directorul Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Peters Sands.

„Mişcările importante de refugiaţi, care trăiesc în adăposturi înghesuite, şi întreruperea serviciilor medicale favorizează răspândirea bolilor infecţioase”, a adăugat Sands.

Citește și: