Premieră pentru industria transportului: autobuzul autonom care va ajunge pe șosele

Premieră pentru industria transportului: autobuzul autonom care va ajunge pe șosele

Primul autobuz autonom de dimensiuni mari din Marea Britanie va merge pe drumuri în această săptămână.

Echipate cu senzori și tehnologie de control de la firma Fusion Processing din Bristol, autobuzele Stagecoach vor trece prin două săptămâni de teste rutiere în Scoția, în pregătirea pentru lansarea serviciului pilot CAVForth la sfârșitul verii.

Proiectul, care include și compania din Edinburgh Alexander Dennis și Transport Scotland ca parteneri, este finanțat în comun de Centrul pentru Vehicule Conectate și Autonome (CCAV) al guvernului britanic. Cinci autobuze autonome cu o singură etapă vor funcționa la nivelul patru SAE peste Podul Forth Road, între Ferrytoll Park and Ride din Fife și schimbul de tren și tramvai din Edinburgh Park.

Autobuzele sunt echipate cu tehnologia CAVstar de la Fusion Processing, permițându-le să circule pe drumuri preselectate fără ca șoferul de siguranță să fie nevoit să intervină sau să preia controlul. Autobuzele vor oferi un serviciu capabil să transporte până la 36 de pasageri pe ruta de 14 mile, cu o capacitate de peste 10.000 de pasageri pe săptămână.

Tehnologia care schimbă totul

Testarea rutieră fără pasageri urmează teste de succes pe bază de depozit, teste pe pistă și simulare. Autobuzele vor circula pe umăr dur „gestionat activ” în timp ce călătoresc spre est pe M8.

Când începe serviciul, șoferii de autobuz experimentați vor monitoriza sistemul autonom alături de un „căpitan” care se va deplasa prin salon, discutând cu pasagerii despre serviciu și răspunzând la orice întrebări pe care le-ar putea avea, demonstrând cum ar putea fi un serviciu viitor atunci când personalul membru poate părăsi cabina în timp ce computerul conduce.

„Începutul testării pe rută este o piatră de hotar pentru proiectul nostru de autobuz autonom”, a declarat Chris Gall, director de inginerie al Grupului ADL. „În parteneriat cu Stagecoach, Fusion Processing și Transport Scotland, Proiectul CAVForth ne ajută să explorăm noi tehnologii care vor face autobuzele și mai sigure și chiar mai eficiente. Pe măsură ce ne îndreptăm către serviciile de pasageri mai târziu în cursul anului, proiectul va fi o demonstrație de reper a tehnologiilor viitoare în transport.”

Jim Hutchinson, CEO al Fusion Processing, a declarat: „CAVForth va oferi un serviciu util localnicilor, precum și o demonstrație excelentă a tehnologiei vehiculelor automate Fusion… Testarea pe drum este o piatră de hotar interesantă în dezvoltarea vehiculelor comerciale autonome și așteptăm cu nerăbdare să primim pasagerii la bord în câteva luni.”

Citește și: