11 dec. 2021 | 17:25

Stellantis investește în mașini autonome: ce urmează să lanseze gigantul auto

ACTUALITATE
Stellantis investește în mașini autonome: ce urmează să lanseze gigantul auto

Tehnologia va fi dezvoltată prin parteneriatul semnat cu BMW.

Stellantis va lansa în mașinile sale capacitatea de conducere autonomă de nivel 3, fără mâini, începând cu 2024. Tehnologia care permite șoferului să controleze mașina este dezvoltată în parteneriat cu BMW, a spus producătorul auto.

Anunțând o nouă strategie software, Stellantis a declarat că își propune să genereze aproximativ 20 de miliarde de euro în venituri suplimentare din funcțiile bazate pe software ale vehiculelor sale până în 2030.

„Prima soluție de Nivel 3 va veni în 2024, înainte de a se extinde în întregul portofoliu în anii următori”, a declarat Joachim Langenwalter, șeful de inteligență artificială, software și hardware al companiei, în cadrul unei prezentări online a strategiei.

Directorii Stellantis nu s-au extins cu privire la care dintre cele 14 mărci ale sale vor avea acces mai întâi la tehnologie, dar un slide care descrie planurile arată o Alfa Romeo, sugerând că va ajunge mai întâi pe mărcile premium.

Mașinile autonome sunt mai aproape decât ai crede

BMW va lansa nivelul 3 de autonomie începând cu 2022 cu următoarea generație Seria 7 sedan super-premium.

Colaborarea Stellantis cu BMW este o continuare a parteneriatului dintre Fiat Chrysler Automobiles, Mobileye, Intel și BMW anunțat în 2017, a declarat un purtător de cuvânt al Stellantis. Fiat Chrysler a fuzionat cu PSA Group în ianuarie pentru a forma Stellantis.

Stellantis intenționează să implementeze trei noi platforme software numite STLA Brain, STLA SmartCockpit și STLA AutoDrive.

Producătorul auto a spus că STLA Brain, care urmează să fie lansat în 2024, va putea fi actualizat prin aer pentru a permite sistemului semi-autonom de Nivel 2 să fie actualizat pentru a permite conducerea cu mâinile libere la Nivelul 3.

Pentru o autonomie mai avansată de nivel 4 și autonomie completă de nivel 5, Stellantis va semna un parteneriat cu unitatea de conducere autonomă Waymo de la Alphabet, se arată în comunicat.

Waymo implementează deja monovolumele de la Chrysler cu tehnologia hands-free Waymo Driver pentru a oferi călătorii complet autonome în Phoenix, Arizona.